Svijet

Sijamske bliznakinje iz Pakistana uspješno razdvojene u Turskoj, operacija trajala 14 sati

Sijamske bliznakinje iz Pakistana uspješno razdvojene u Turskoj, operacija trajala 14 sati
Foto: Anadolija | Sijamske bliznakinje iz Pakistana uspješno razdvojene u Turskoj, operacija trajala 14 sati

ANKARA - Tim od 60 medicinskih stručnjaka u Ankari uspješno je odvojio 11-mjesečne sijamske bliznakinje iz Pakistana poslije složenih operacija u dvije faze koje su trajale oko 14 sati.

Bliznakinje, Mirha i Minal, rođene su sa spojenim glavama, ali ovakav medicinski tretman nije dostupan u Pakistanu, prenijela je danas Anadolija.

Poznati pedijatrijski neurohirurg iz Londona Ovase Džilani kontaktirao je predjsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana, koji je ponudio da se operacije obave u toj zemlji.

Bliznakinje su stigle u Ankaru u maju i stavljene su pod strogi medicinski nadzor u gradskoj bolnici Bilkent.

Razdvajanje je obavljeno u dve faze, a hirurški tim je predvodio Džilani, zajedno sa turskim ljekarima Harunom Demirdžijem i Hasanom Muratom Erganijem.

Posljednja 14-časovna operacija obavljena je 19. jula, uspešno razdvajajući bliznakinje.

"Da bismo spriječili nedostatak tkiva nakon razdvajanja, prvo smo izvršili operaciju proširenja tkiva balonom. Stavili smo materijal u njihove glave koji se postepeno širio, povećavajući tkivo tokom oko dva mjeseca", rekao je Džilani.

Demirdži, dječiji neurohirurg, rekao je da je bebama nakon razdvajanja bilo teško.

''Bilo im je neprijatno, pa smo ih neko vreme držali zajedno u istoj sobi i krevetu. Na kraju su se prilagodilie i njihovo zdravlje je sada veoma dobro. Očekujemo da ćemo ih otpustiti za dve do tri nedjelje i pratićemo razvoj njihovog mozga i kostiju svaka tri mjeseca", rekao je on, prenosi Tanjug.

Turski ministar zdravlja Kemal Memisoglu takođe je nedavno posetio bliznakinje kako bi provjerio njihovo zdravlje i prenio dobre želje njihovoj porodici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije