Svijet

Sedmorica Izraelaca uhapšena zbog navodnog špijuniranja za Iran

Sedmorica Izraelaca uhapšena zbog navodnog špijuniranja za Iran
Foto: Tanjug/AP | Sedmorica Izraelaca uhapšena zbog navodnog špijuniranja za Iran

TAL AVIV - Sedmorica Izraelaca uhapšena su zbog navodnog špijuniranja za Iran, a osumnjičeni su za prikupljanje informacija o vojnim bazama, saopštili su izraelski tužioci.

Tužioci navode da su osumnjičeni izvršili stotine zadataka za Teheran, kao i da su svi oni Jevreji, stanovnici Haife i drugih mjesta na sjeveru Izraela.

Ističu da je među osumnjičenima za špijunažu i jedan vojnik koji je dezertirao iz vojske, kao i dvoje maloljetnika, prenio je Tajms of Izrael. 

Tužioci su najavili da će protiv sedmorice osumnjičenih za prekršaje u oblasti bezbjednosti podići optužnicu u petak, kao i da će zatražiti da im se pritvor produži do okončanja sudskog postupka.

Ističe se da su osumnjičeni fotografisali i prikupljali informacije o bazama i objektima izraelske vojske, uključujući štab odbrane Kirja u Tel Avivu i vazdušne baze Nevatim i Ramat David, kao i lokacije antiraketnih sistema "Gvozdene kupole".

Podsjeća se da je baza Nevatim bila meta oba iranska raketna napada ove godine, a da je baza Ramat David bila na meti libanske militantne grupe Hezbolah.

Tužioci napominju da su izraelska policija i istražitelji obavještajne agencije Šin Bet otkrili da su osumnjičeni izvršili niz različitih zadataka za iranske obavještajne agencije i da su bili u kontaktu sa iranskim agentima.

Ističe se da su osumnjičeni za špijuniranje dobijali stotine hiljada dolara, od čega je dio bio isplaćivan u kriptovalutama.

Prema navodima tužilaca, neki od osumnjičenih su dvije godine špijunirali za Iran, a ostali od početka rata.

 U izraelskom Državnom tužilaštvu kažu da je to jedan od najtežih slučajeva koji su istraženi posljednjih godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije