Svijet

Sastali se Erdogan i Putin

Sastali se Erdogan i Putin
Foto: Anadolija | Sastali se Erdogan i Putin

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i predsjednik Rusije Vladimir Putin sastali su se u srijedu u Astani, glavnom gradu Kazahstana, na marginama 24. samita šefova država Šangajske organizacije za saradnju.

“S Rusijom razgovaramo i o nuklearnoj centrali u Sinopu. Vjerujem da ćemo načiniti ozbiljne korake u vezi s tim”, rekao je Erdogan, misleći na planiranu izgradnju elektrane u crnomorskoj regiji Turske.

To bi bila druga nuklearna elektrana u Turskoj, uz Akkuyu u Mersinu u južnoj Turskoj, i druga izgrađena kroz partnerstvo s Moskvom.

"Cilj nam je ostvariti obim trgovinske saradnje u visini od 100 milijardi dolara između Turske i Rusije, potencijal za to već imamo", rekao je turski predsjednik.

Ruski predsjednik Putin na sastanku s Erdoganom je rekao da uprkos “svim poteškoćama u svijetu”, odnosno ruskoj agresiji na Ukrajinu, odnosi Rusije i Turske napreduju korak po korak.

On je istakao napredak u njihovim “strateškim projektima” i rekordne brojke u turizmu, sa 6,7 ​​miliona ruskih turista koji su prošle godine posjetili Tursku.

Erdogan na sastanku u Astani pozvao Putina u posjetu Turskoj, a ruski predsjednik je kazao da će posjeta Ankari sasvim sigurno biti realizovana, prenosi N1.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije