Svijet

SAD vjeruju da je lider Hamasa živ

SAD vjeruju da je lider Hamasa živ
Foto: Tanjug | SAD vjeruju da je lider Hamasa živ

​GAZA - Sjedinjene Američke Države vjeruju da je vođa Hamasa Jahja Sinvar živ i da se vjerovatno skriva u nekom podzemnom tunelu u Pojasu Gaze, sa taocima u svojoj blizini, izjavio je Bred Mekgark, specijalni savjetnik Bijele kuće za Bliski istok i sjevernu Afriku.

"Jahja Sinvar ostaje donosilac odluka. Vjerujemo da je živ i da se nalazi u tunelu ispod Gaze, vjerovatno sa taocima u svojoj blizini", izjavio je Mekgark tokom razgovora sa američkim rabinima, prenosi "Times of Israel".

Ovo je najdetaljnija informacija o Sinvarovom statusu koju je dao neki viši američki zvaničnik u posljednjih nekoliko nedjelja, ako ne i mjeseci, navodi izraelski dnevnik, prenosi Nova.

Tokom proteklih nekoliko dana mediji su izvještavali da je Sinvar, nakon što nije bio dostupan više od mjesec dana, ponovo uspostavio kontakt sa zvaničnicima Hamasa izvan Pojasa Gaze.

Mekgark je rekao da američka vlada vjeruje da bi rat u Pojasu Gaze mogao odmah da se završi ako bi Sinvar pristao da oslobodi preostalog 101 izraelskog taoca koje drži Hamas.

Izraelska vojska (IDF) saopštila je da su dva komandanta Hezbolaha ubijena u napadu izraelskih vazdušnih snaga na jug Libana.

Prema navodima IDF-a, jedan od ubijenih komandanata bio je Ahmad Mustafa Alhaj Ali, koji je odgovoran za ispaljivanje stotina raketa i protivtenkovskih projektila na grad Kirjat Šmona u Izraelu, izvještava "Times of Israel", prenosi Euronews.

Drugi komandant Muhamed Ali Hamdan bio je vođa protivtenkovskog korpusa u Meis Ej Jabalu, koji se nalazi preko granice od Kirjat Šmone. Prema vojnim izvorima, Hamdan je takođe stajao iza mnogih napada na sjeverne izraelske zajednice.

Takođe, IDF je naveo da su noćas napadnuta skladišta oružja u južnom Libanu i u glavnom gradu Libana Bejrutu.

Sjedinjene Američke Države upozorile su Izrael da ne pokreće ofanzivu u Libanu koja bi ličila na ono što se dešava u Pojasu Gaze, što je odgovor Stej departmenta na izjavu izraelskog premijera Benjamina Netanjahua.

"Jasno kažemo da ne bi trebalo da bude nikakve vojne akcije u Libanu koja bi izgledala kao ova u Gazi i imala ishod kakav je u Gazi. To ne bi bilo prihvatljivo", rekao je portparol Stejt departmenta Metju Miler. Ovo je odgovorio novinarima kada su ga pitali za komentar Netanjahuove izjave u kojoj je zaprijetio Libancima.

Netanjahu je u utorak u video-poruci upućenoj narodu Libana rekao da je Hezbolah slabiji nego što je bio mnogo godina unazad i pozvao Libance da "vrate svoju zemlju" i oslobode je od Hezbolaha, zaprijetivši im u suprotnom scenarijem iz Gaze.

"Ne možemo i nećemo gledati da se Liban pretvara u novu Gazu", poručio je Miler.

Američki predsjednik Džozef Bajden i Netanjahu razgovarali su telefonom o izraelskom odgovoru na nedavno raketiranje iz Irana, a Bijela kuća je objavila da se razgovori o tome nastavljaju.

Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija sastao se povodom humanitarne krize godinu dana nakon napada Hamasa na južni Izrael, zbog čega je počeo rat u Gazi. 

Izraelski ambasador Deni Danon rekao je na sjednici Savjeta da je prošlo godinu dana od smrtonosnog napada 7. oktobra, najmračnijeg dana u istoriji njegove zemlje.

"Tokom prošle godine, Izrael je pretrpio nezamisliv bol. Porodice i dalje tuguju, ne samo za onima koje su izgubili, već i za onima koji su ostali u rukama Hamasa", rekao je on, saopšteno je iz Savjeta. 

Naglasio je da "budućnost Gaze mora da bude budućnost bez Hamasa".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije