Svijet

SAD provjeravaju situaciju nakon obavještenja o navodnom ubistvu lidera Hamasa

SAD provjeravaju situaciju nakon obavještenja o navodnom ubistvu lidera Hamasa
Foto: Tanjug/AP | SAD provjeravaju situaciju nakon obavještenja o navodnom ubistvu lidera Hamasa

Vlasti u Vašingtonu se konsultuju sa američkim obavještajnim službama, nakon što su dobile obavještenje od izraelskih zvaničnika o navodnom ubistvu lidera Hamasa Jahje Sinvara, piše reporterka Al Džazire iz Vašingtona.

Kako se navodi, SAD su uložile ogroman broj resursa i neko vrijeme koordinišu sa izraelskim špijunskim i obavještajnim agencijama.

Američke i izraelske agencije su u koordinaciji bile veoma blizu otkrića skrovišta Hamasa u januaru i avgustu ranije ove godine, prenosi reporterka katarske televizije.

Izrael provjerava da li je Sinvar ubijen. To još uvijek zvanično nije potvrđeno, a ni Hamas se nije oglasio tim povodom, prenosi Tanjug.

Izrael ispituje mogućnost da li je u napadu izraelske vojske u Gazi ubijen vođa palestinskog Hamasa Jahja Sinvar, a neimenovani izraelski visoki zvaničnik kaže da je velika vjerovatnoća da je on likvidiran.

Utvrđuje se identitet osobe koja je bila među trojicom ubijenih pripadnika palestinskog Hamasa tokom jedne od posljednjih operacija IDF u Pojasu Gaze.

Izraelska televizija Kan podseća da Izrael ima DNK uzorak Sinvara, pošto je ranije bio u izraelskom zatvoru.

Tijelo ubijenog je u posedu izraelske vojske i DNK provjera će omogućiti da se sa 100 odsto sigurnošću utvrdi da li je lider Hamasa eliminisan.

Sinvar je imenovan početkom avgusta za političkog vođu te militantne palestinske grupe, nakon ubistva lidera Ismaila Hanijea u Teheranu.

Sinvar (61) stoji iza napada na Izrael 7. oktobra prošle godine, od kada ga izraelska vojska traži u enklavi.

On je proveo 23 godine u izraelskim zatvorima prije nego što je pušten 2011. godine u okviru razmjene zatvorenika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije