Svijet

Rute u iznenadnoj posjeti Kijevu: Ukrajina bliže NATO-u nego ikad prije

Rute u iznenadnoj posjeti Kijevu: Ukrajina bliže NATO-u nego ikad prije
Foto: NATO | Rute u iznenadnoj posjeti Kijevu: Ukrajina bliže NATO-u nego ikad prije

KIJEV – Mark Rute, novi generalni sekretar NATO-a došao je danas u iznenadnu posjetu Kijevu, gdje je razgovarao s ukrajinskim rukovodstvom, uključujući i Volodimira Zelenskog, predsjednika Ukrajine.

Rute je rekao da je Ukrajina bliža NATO-u nego ikada prije, i da je odobren sveobuhvatni paket pomoći Ukrajini da provede reforme.

"NATO saveznici pružili su Ukrajini podršku bez presedana otkako je Rusija pokrenula svoju proširenu invaziju 2022. Godine, uključujući više od 99 odsto ukupne vojne pomoći", rekao je on, i dodao da NATO stoji uz Ukrajinu.

Rute je dodao da je NATO uspostavio komandu kako bi koordinisao pružanje bezbjednosne pomoći i obuke, kao i da osigura da Ukrajina ima sve što joj je potrebno.

"Ukrajina očigledno ima pravo da se brani, a međunarodno pravo je ovdje na strani Ukrajine, što znači da to pravo ne prestaje na granici. A Rusija vodi ovaj ilegalni rat, a to znači da ciljanje ruskih borbenih aviona i projektila prije nego što se mogu koristiti protiv ukrajinske civilne infrastrukture može pomoći u spašavanju života.", rekao je Rute, odgovarajući na pitanje novinara BBC-a o mogućnosti da Ukrajina koristi rakete dugog dometa na ruskoj teritoriji.

Rute je rekao da su NATO saveznici pristali na finansijski paket pomoći od 40 milijardi evra u roku od godinu dana, kako bi, kako je naglasio, Ukrajina imala sve što joj je potrebno da postigne prednost u odnosu na Rusiju.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije