Svijet

Ruski kontranapad u Kurskoj oblasti

Ruski kontranapad u Kurskoj oblasti
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Ruski kontranapad u Kurskoj oblasti

MOSKVA - Ruske snage probile su ukrajinske linije u Kurskoj oblasti i počele da potiskuju Ukrajince sa svoje teritorije, dok su, istovremeno, ušle u grad Ukrajinsk u Donbasu u kojem su počele borbe.

Prema pristiglim podacima, vojnici 51. gardijskog padobranskog puka 106. vazdušno-desantne divizije, pješadinci 155. zasebne gardijske brigade mornaričke pješadije Tihookeanske flote, te pripadnici ruske armijske grupe Sjever protjerali su ukrajinske snage iz većeg broja naselja, prenosi televizija "Front".

Gordejevka, Vnjezapnoje, Viktorovka i Bjahovo potpuno su oslobođeni od ukrajinskih trupa, a oružane snage Ukrajine su djelimično istjerane iz Apanasovke i Snagosta, gdje se vode ulične borbe.

Tokom prošle večeri stigla je informacija da je niz sela oslobođen u Kurskoj oblasti, te da je selo Snagost u okruženju.

Istovremeno, ruske trupe izvele su u Donbasu manevar zaobilaženja grada Ukrajinska sa sjevera, u oblasti rudnika, javljaju ukrajinski izvori. Oni tvrde i da Oružane snage Ruske Federacije napreduju na jugu grada.

Kako je grupa Oružanih snaga Ukrajine u Ukrajinsku već bila u poluokruženju, dalje napredovanje ruskih jedinica bilo je usmjereno na deponije rudnika Ukrajinskaja i Selidovska.

Ranije je saopšteno da ruska vojska vodi aktivne ofanzivne operacije u pravcu sela Bogojavljenka. Ovo naselje, koje se nalazi u regionu Volnovaha, predstavlja svojevrsno logističko čvorište preko kojeg se snabdijeva Ugljedarski garnizon Oružanih snaga Ukrajine. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije