Svijet

Ruski agent uhapšen u Kijevu

Ruski agent uhapšen u Kijevu
Foto: Pixabay | Ruski agent uhapšen u Kijevu

KIJEV - Služba bezbjednosti Ukrajine privela je u Kijevu agenta ruske vojne obavještajne službe koji je pom pomagao ruskim snagama u izvođenju raketnih i bespilotnih napada na grad, saopštila je ukrajinska Služba bezbjednosti.

Ispostavilo se da je uhapšeni stanovnik Harkova a da bi ga regrutovala, ruska specijalna služba je koristila jedan od Telegram kanala gdje je on tražio "lak način da zaradi novac", navodi Ukrinform, prenosi Tanjug.

Utvrđeno je da su prioritetne mete napada bile termoelektrane, dalekovodi i elektroenergetska oprema na železničkim čvorovima, navodi ukrajinski Ukrinform.

Po nalogu ruske obavještajne službe, agent je stigao u Kijev, gdje je iznajmio stan u višespratnici sa pogledom na lokalnu termoelektranu. U privremeni smještaj postavio je video kameru sa programom za daljinski pristup, što je omogućilo napadačima da prate energetski objekat u realnom vremenu.

Po istim uputstvima, opremio je "osmatračnicu" u drugom iznajmljenom stanu u blizini Kijeva. Uređaje za video snimanje - takozvane video-zamke, agent je postavio za praćenje napada na dalekovodima. Na taj način je planirao da snimi posljedice novih vazdušnih napada u Kijevskoj oblasti.

Nakon što je pripremio "posmatračke punktove", agent se vratio u Harkov pod tvrdnjom da je došao da posjeti roditelje, a u stvari da bi zapalio trafo-stanicu na važnoj željezničkoj pruzi.

Kontraobavještajne službe SBU dokumentovale su svaki korak te osobe. U završnoj fazi specijalne operacije, agent je zadržan u jednom od iznajmljenih stanova u Kijevu dok je postavljao novu video kameru za onlajn snimanje vazdušnih napada na grad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije