Svijet

Rusija pokrenula veliku kontraofanzivu u Kursku

Rusija pokrenula veliku kontraofanzivu u Kursku
Foto: Tanjug/AP | Rusija pokrenula veliku kontraofanzivu u Kursku

MOSKVA - Ruske snage su započele značajnu kontraofanzivu protiv ukrajinskih trupa u ruskoj oblasti Kursk, prema promoskovskim ratnim blogerima i visokim ruskim komandantom.

Proukrajinski posmatrači su takođe izvjestili o teškim borbama u dijelu okupirane oblasti i mogućem ruskom povratku sela.

Rečeno je da su ruske snage zauzele nekoliko sela na zapadnom dijelu Rusije koje je Ukrajina napala, potiskujući ukrajinske snage istočno od rijeke Malaja Loknja južno od Snagosta, prenosi Nova.rs.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je porazilo ukrajinske jedinice u brojnim selima.

Komandant čečenskih specijalnih snaga Ahmat raspoređenih u Kursku general-major Apti Alaudinov, rekao je za Tass da je situacija "dobra" i da su ruske trupe "prešle u ofanzivu duž desnog boka" u Kursku.

Rusija je od utorka zauzela ukupno 10 naselja u Kursku, rekao je Alaudinov.

Alaudinovove tvrdnje ponovilo je nekoliko proruskih ratnih blogera koji su izvještavali o ruskoj kontraofanzivi u Kursku.

Uticajni bloger Jurij Podoljaka rekao je da su ruske snage zauzele nekoliko sela zapadno od ostatka Rusije koji je zauzela Ukrajina, potiskujući ukrajinske snage istočno od reke Malaja Loknja južno od Snagosta. Izjave nisu mogle biti nezavisno provjerene, dok Ukrajina nije komentarisala.

Ukrajina je pokrenula svoju invaziju na Kursk početkom avgusta i tvrdi da je od tada uzauzela više od 100 naselja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije