Svijet

Prvi rezultati referenduma u Moldaviji: "Za" EU 50 odsto glasača, ko će prevagnuti

Prvi rezultati referenduma u Moldaviji: "Za" EU 50 odsto glasača, ko će prevagnuti
Foto: Tanjug/AP | Referendum u Moldaviji: "Za" EU 50 odsto glasača, ko će prevagnuti

Na jučerašnjem referendumu u Moldaviji o pridruživanju Evropskoj uniji, polovina glasača koji su izašli na birališta izjasnila se za opciju "za", pokazali su prvi rezultati, ali konačan ishod glasanja još nije izvjestan.

Na osnovu 97,66 odsto prebrojanih glasova, na sajtu Centralne izborne komisije Moldavije je objavljeno da je 50 odsto Moldavaca glasalo "za" uprkos pritiscima iz Rusije, prenosi Rojters.

Međutim, konačan ishod izjašnjavanja još nije izvjestan, jer su djelimični rezultati - koji su objavljeni prije nekoliko sati - pokazali da je 57 odsto Moldavaca bilo neodlučno u vezi sa pristupanjem EU.

Analitičari ukazuju da su glasovi iz dijaspore, koja je uglavnom proevropski orijentisana, prebrojani na kraju što je, kako navode, dalo završni podstrek proevropskim težnjama.

Iako daleko od velikog uspjeha, rezultati glasanja idu u korist aktuelne proevropski nastrojene predsjednice Maje Sandu, koja se juče nadmetala na istovremeno održanim predsjedničkim izborima kako bi zadržala svoju poziciju.

Rano jutros je saopšteno da je ona, na osnovu 97,7 odsto prebrojanih glasova, dobila podršku 41,91 odsto birača.

Referendum i predsjednički izbori se smatraju testom spremnosti ove duboko podijeljene nacije da zadrži bliske veze sa Rusijom ili da započne potencijalno dugotrajan proces pridruživanja Evropskoj uniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije