Svijet

Reakcije na izbore u Francuskoj: Najgore izbjegnuto, u Moskvi razočaranje, u Kijevu olakšanje

Reakcije na izbore u Francuskoj: Najgore izbjegnuto, u Moskvi razočaranje, u Kijevu olakšanje
Foto: Tanjug/AP | Reakcije na izbore u Francuskoj: Najgore izbjegnuto, u Moskvi razočaranje, u Kijevu olakšanje

PARIZ - Mnogi francuski saveznici su odahnuli jer je, prema njima, najgore izbjegnuto, pošto krajnje desna stranka Nacionalno okupljanje (RN) nije uspjela u nedjelju da pobjedi na parlamentarnim izborima u Francuskoj, ali smatraju i da bi "nejasna" vladajuća koalicija u parlamentu mogla da izazove glavobolje za Evropu, prenosi Rojters.

Poslije pobjede RN-a Marin Le Pen, koji sada vodi mladi Žordan Bardela, u prvom krugu izbora, očekivalo se da će oni i juče osvojiti najviše glasova, ali je ljevičarski Novi narodni front (NFP), u kojem dominira krajnje ljevičarska Nepokorena Francuska Žan-Lik Melanšona, svojom pobedom donio iznenađenje.

Agencija navodi da poraz Nacionalnog okupljanja signalizira barem privremeni otpor porastu djesnice u Evropi, ali da bi mogao najaviti ​​razdoblje nestabilnosti sa novom vladom u nelagodnoj "kohabitaciji" s predsjednikom, centristom Emanuelom Makronom.

"U Parizu oduševljenje, u Moskvi razočaranje, u Kijevu olakšanje. Dovoljno da budemo sretni u Varšavi", napisao je poljski premijer Donald Tusk na mreži X reagujući na pobjedu NFP-a na izborima u Francuskoj.

"Najgore je izbjegnuto", rekao je Nils Šmid, portparol za spoljnu politiku njemačkih Socijaldemokrata kancelara Olafa Šolca, gdje je, kako primjećuje Rojters, krajnja desnica takođe doživjela porast popularnosti tokom krize troškova života.

"Predsjednik (Makron) je politički oslabljen, čak i ako zadrži centralnu ulogu, s obzirom na nejasnu situaciju većine. Formiranje vlade biće komplikovano", rekao je Šmid medijskoj grupi Funke.

Stranka španskog premijera Pedra Sančesa čestitala je ljevičarskom savezu na pobjedi koja, kako je navedeno, "zaustavlja krajnju desnicu da dođe do vlade".

Nikos Andrulakis, lider grčke socijalističke stranke PASOK, rekao je da je francuski narod "podigao zid protiv krajnje desnice, rasizma i netolerancije te zaštitio vječna načela Francuske Republike: slobodu, jednakost i bratstvo".

Kolumbijski ljevičarski predsjednik Gustavo Petro takođe je čestitao Francuzima što su spriječili RN da pobijedi.

"Postoje bitke koje traju samo nekoliko dana, ali koje određuju sudbinu čovječanstva. Francuska je prošla kroz jednu takvu", rekao je on.

Zvaničnik EU koji je želio da mu se ne navodi ime, nazvao je to "velikim olakšanjem", ali je dodao kako predstoji da se vidi šta to znači za Evropu na svakodnevnoj bazi.

 Izbori su francuski parlament ostavili podijeljenim između tri velike političke grupacije - ljevice, centrista i krajnje desnice, koje nemaju tradiciju saradnje.

Ljevica želi da ograniči cene osnovnih dobara poput goriva i hrane, poveća minimalnu zaradu i plate zaposlenih u javnom sektoru, u vrijeme kada je budžetski deficit Francuske na već 5,5 odsto proizvodnje, više nego što dopuštaju pravila EU.

"Zbogom ograničenja evropskog deficita! (Vlada) će se brzo srušiti. Jadna Francuska. Može se tešiti (Kilianom) Mbapeom", rekao je senator iz italijanske desničarske stranke Liga Klaudio Borgi.

Andre Ventura, lider portugalske krajnje desne stranke Čega, nazvao je rezultat "katastrofom za privredu, tragedijom za imigrante i lošim za borbu protiv korupcije".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije