Svijet

Rat u Gazi: Ugrožen jedan od najstarijih manastira

Rat u Gazi: Ugrožen jedan od najstarijih manastira
Foto: Screenshot/YouTube | Rat u Gazi: Ugrožen jedan od najstarijih manastira

Manastir Svetog Ilariona, jedan od najstarijih manastira na Bliskom istoku, stavljen je na UNESCO-vu listu mjesta svjetske baštine ugroženih zbog rata u Gazi, navodi se u saopštenju.

UNESCO je naglasio da je ovo mjesto, koje datira iz četvrtog vijeka, stavljeno na listu ugroženih na zahtjev palestinskih vlasti i naveo "neposredne prijetnje" s kojima se suočava.

"To je jedini način da se lokacija zaštiti od uništenja u trenutnom kontekstu", rekao je Lazare Elundu Asomo, direktor UNESCO-ovog Centra za zaštitu svjetske kulturne baštine, za novinsku agenciju AFP, misleći na rat koji je u toku u Gazi.

U decembru prošle godine, Komitet UNESCO-a za zaštitu kulturnih dobara u slučaju oružanog sukoba odlučio je da tom lokalitetu odobri privremenu pojačanu zaštitu – najviši nivo imuniteta utvrđen Haškom konvencijom iz 1954. godine.

Manastir iz 4. veka, poznat i kao Manastir Svetog Ilariona, je jedan od najranijih hrišćanskih manastira osnovanih u regionu Gaze. Manastir je osnovao sveti Ilarion, učenik svetog Antonija Velikog, koji se smatra osnivačem hrišćanskog monaštva. Nakon provedenog vremena u Egiptu i učenja od svetog Antuna, Ilarion se vratio u Gazu i osnovao manastir oko 329. godine poslije Hrista.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije