Svijet

Raste broj antisemitskih incidenata u Njemačkoj

Raste broj antisemitskih incidenata u Njemačkoj
Foto: Pixnio | Raste broj antisemitskih incidenata u Njemačkoj

​BERLIN - Prijetnje, uništavanje imovine, ekstremno nasilje: u Njemačkoj je znatno porastao broj registrovanih antisemitskih incidenata. Oni su postali sve učestaliji pogotovo nakon 7. oktobra 2023. godine, piše "Deutsche Welle".

Radi se o egzistencijalnim brigama. Mnoge Židovke i Židovi u Njemačkoj se pitaju "hoće li u budućnosti u Njemačkoj biti moguć slobodan i siguran život za Jevreje", kaže Daniel Botmann, generalni direktor Centralnog vijeća Jevreja u Njemačkoj.

Centralno vijeće, kako dodaje, na temelju anketa provedenih u židovskim zajednicama, zna da mnogi njihovi članovi danas žive u strahu da ih na ulici, u javnom prostoru "prepoznaju" kao Židove. I zato manje ljudi nego ranije učestvuje na priredbama jevrejske zajednice, kaže on.

Podaci iz Godišnjeg izvještaja Saveznog udruženja za istraživanje i informisanje o antisemitizmu (RIAS) za 2023. godinu jasno pokazuju dimenzije mržnje prema Židovima. Stručnjaci su naime registrovali porast broja antisemitskih incidenata u prošloj godini - za više od 80 odsto, odnosno ukupno 4782.

RIAS je utemeljen 2018., i to je rekordan broj antisemitskih incidenata koje je ovo udruženje zabilježilo u svojoj istroiji. "Antiizraelski aktivizam" je puno češće nego ranije uzrok, odnosno motiv antisemitskih incidenata - on se učetvorostručio (sa 157 na 595).

Samo između 7. oktobra 2023. (prvog dana Hamasovog terorističkog napada na Izrael) i konca prošle godine je RIAS registrovao više incidenata nego u kompletnoj 2022. godini - 2787, odnosno 32 antisemitski motivisana incidenta dnevno.

Većinom su se oni, bez obzira radi li se o konkretnim prijetnjama ili samo išaranim zidovima, dogodili na ulici, odnosno na internetu, prenosi "Index".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije