Svijet

Racije u Austriji: Na udaru 72 osumnjičenih islamskih ekstremista

Racije u Austriji: Na udaru 72 osumnjičenih islamskih ekstremista
Foto: Tanjug/AP | Racije u Austriji: Na udaru 72 osumnjičenih islamskih ekstremista

BEČ - Austrijske snage bezbjednosti izvele su racije protiv 72 navodna islamistička ekstremista ove sedmice, uoči 23. godišnjice napada 11. septembra u Sjedinjenim Državama, ukazujući na potencijalno kopiranje napada na datum otmica aviona u kojima je ubijeno gotovo 3.000 ljudi, izvještava AP.

"Racije su provedene širom zemlje u utorak, prije godišnjice u srijedu. Tragedija iz 2001. i dalje je simbolična za ekstremiste i potaknula je pokušaje kopiranja", saopšteno je danas iz Uprave za državnu sigurnost i obavještajne poslove.

Dodaju da su vlasti spriječile pokušaj napada prošle godine na godišnjicu na glavnom kolodvoru u Beču, a rizik je i dalje visok na taj datum u cijelom svijetu, prenosi Radio Slobodna Evropa. Racije u utorak uslijedile su mjesec dana nakon što su vlasti osujetile napad na koncerte Tejlor Svift u Beču koji su nakon toga otkazani.

Austrijski zvaničnici rekli su da je glavni osumnjičeni 19-godišnji Austrijanac bio inspirisan Islamskom državom i da je htio ubiti desetine hiljada obožavalaca Tejlor Svift.

Ovaj 19-godišnjak je navodno postavio na internet zakletvu na vjernost trenutnom vođi Islamske države. 

Vlasti su rekle da su takođe pronašle materijal IS i Al-Kaide u kući drugog osumnjičenog koji ima 17 godina.

Policijske akcije provedene u utorak uključivale su racije u nekoliko zatvora u Austriji, kao i ispitivanja osumnjičenih i zapljene digitalnih uređaja kao što su mobitni telefoni u potrazi za dokazima o radikalnoj islamističkoj propagandi.

Franz Ruf, austrijski glavni direktor za javnu bezbjednost, rekao je da se posljednjih nekoliko sedmica pokazala važnost saradnje između bezbjedonosnih agencija u borbi protiv ekstremizma.

Ministar unutarnjih poslova Gerhard Karner takođe je pozvao na veće ovlasti za istražitelje kako bi mogli iskorijeniti takve planove napada.

Trenutno se austrijski zvaničnici često oslanjaju na druge zemlje, kao na primjer kod pokušaja napada na koncertu Tejlor Svift, gdje je američka CIA otkrila informacije, jer za razliku od nekih stranih obavještajnih službi, Austrija ne može zakonski nadzirati tekstualne poruke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije