Svijet

Putin sumira rezultate Samita BRIKS-a

Putin sumira rezultate Samita BRIKS-a
Foto: Tanjug/AP | Putin sumirao rezultate Samita BRIKS-a

KAZANJ - Šesnaesti samit BRIKS-a uspješno je završen, učesnici su razmotrili ključne međunarodne probleme sa akcentom na situaciju na Bliskom istoku, rekao je predsjednik Rusije Vladimir Putin na konferenciji za novinare o rezultatima samita u Kazanju kojem je bio domaćin.

Putin je zahvalio svim kolegama koji su došli na samit BRIKS u Kazanju, za doprinos zajedničkom radu.

"Na kazanjskom samitu su učestvovale delegacije iz 35 država i šest međunarodnih organizacija, a to govori o ulozi koju BRIKS ima i rastućem inetresu za saradnju sa nama", rekao je Putin.

On je naglasio da je usaglašen spisak država partnera, da su neke od država koje su uzele učešće na samitu predale zahtjev za punopravno članstvo u asocijaciji.

"Naknadno će biti objavljeno o kojim državama se radi, premda je ppznato da su sve one i ranije predavale zahtjeve za pridruživanje BRIKS-u", rekao je Putin.

Države BRIKS-a usmjerene su na jačanje partnerstva u finansijskoj sferi, te će, kako je rekao, razvijati međubankarsku komunikaciju i stvarati uslove za obračune u nacionalnim valutama.

On je naveo da države članice BRIKS-a ne prave alternativu SVIFT-u. "Postoji problem u plaćanju i zato težimo korištenju nacionalnih valuta, a sistem koji koristimo je ruski sistem za razmjenu poruka i mrežu nacionalnih komercijalnih banaka", rekao je Putin.

Govoreći o inicijativama za mirno rješenje ukrajnskog sukoba, Putin je poručio da je zahvalan onim zemaljama, poput Brazila i Kine, koje su iznijele inicijative.

Ukazao je i da će Rusija sama riješiti svoje probleme, ali je napomenuo da je uradila sve da se nove članice BRIKS-a "organski" uklope u porodicu i da je u tome uspjela.

Prema njegovim riječima, BRIKS nije zatvoreni klub, otvoren je za sve koji dijele njegove vrijednosti.

Govoreći o potpisanoj deklaraciji, Putin je istakao da uzeta u obzir mišljenja svih članica asocijacije, prenosi Srna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije