Svijet

Putin: Raskrinkani planovi Zapada sa Ukrajinom

Putin: Raskrinkani planovi Zapada sa Ukrajinom
Foto: Tanjug / AP | Putin raskrinkao planove Zapada sa Ukrajinom

​KAZANJ - Zapad koristi Ukrajinu da ugrozi bezbjednost Rusije, vjerujući u "iluziju" da može da nanese strateški poraz Moskvi, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin.

Govoreći na proširenoj sjednici tokom samita BRIKS-a u Kazanju u četvrtak, Putin je naveo da nastanak "pravednijeg svjetskog poretka" ometaju "sile navikle da razmišljaju i djeluju u logici dominacije nad svime i svima". 

Prema Putinovim riječima, "nezakonite jednostrane sankcije" Zapada i mešanje u poslove drugih zemalja pod izgovorom "brige za demokratiju i ljudska prava" aktivno podrivaju regionalnu i globalnu stratešku stabilnost i podstiču "međudržavne sukobe".  

Putin je kao primjer ukazao na Ukrajinu, navodeći da se ona koristi za "stvaranje kritičnih prijetnji po bezbjednost Rusije", dok se vitalni interesi Moskve, kao i njena "pravedna zabrinutost zbog kršenja prava ljudi koji govore ruski" ignorišu.  

Strani podržavaoci Kijeva "više čak i ne kriju svoj cilj da nanesu strateški poraz našoj zemlji", rekao je ruski lider, dodajući da je uvjerenje Zapada da može da postigne svoje ciljeve "obična iluzija".  

"U to mogu da vjeruju samo oni koji ne poznaju istoriju Rusije, jer ne vode računa o jedinstvu i snazi duha Rusa iskovanog vjekovima" zaključio je Putin, prenosi "24Sedam".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije