Svijet

Putin predlaže da BRIKS osnuje sopstvenu berzu žita

Putin predlaže da BRIKS osnuje sopstvenu berzu žita
Foto: Tanjug/AP | Putin predlaže da BRIKS osnuje sopstvenu berzu žita

KAZANJ - Predsjednik Rusije Vladimir Putin predložio je danas na samitu zemalja BRIKS-a u Kazanju da ova ogranizacija osnuje sopstvenu berzu žita i posebnu platformu za plemenite metale i dijamante.

"Sprovođenje ove inicijative će pomoći (BRIKS-u) da zaštiti nacionalna tržišta od negativnog spoljnog mješanja, spekulacija i pokušaja da se izazove vještačka nestašica hrane", rekao je ruski lider, prenosi RIA Novosti.

Prema riječima predsjednika Rusije, Moskva se zalaže i za stvaranje nove investicione platforme BRIKS-a, koja bi postala sredstvo za podršku nacionalnim ekonomijama i istovremeno obezbijedila finansijska sredstva za zemlje globalnog Juga i Istoka.

"Udio zemalja BRIKS-a u svjetskoj ekonomiji po paritetu kupovne moći premašuje udio zemalja G7", rekao je Putin, prenosi Tanjug.

Ruski lider je naveo da se svjetska trgovina i globalna ekonomija značajno mjenjaju, pri čemu se centri aktivnosti pomjeraju ka tržištima u razvoju.

Formira se multipolarni model, koji pokreće novi talas rasta, prije svega zbog globalnog Juga i Istoka, kao i naravno zbog država BRIKS-a, dodao je predsjednik Rusije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije