Svijet

Putin najavio deset puta više dronova za vojsku

Putin najavio deset puta više dronova za vojsku
Foto: Tanjug/AP | Putin najavio deset puta više dronova za vojsku

SANKT PETERBURG - Rusija je isporučila vojsci 140.000 dronova tokom 2023. godine i planira da poveća taj broj za deset puta, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin.

"Ukupno je tokom 2023. godine oružanim snagama isporučeno oko 140.000 bespilotnih letjelica različitih tipova. Ove godine planirano je da se proizvodnja dronova poveća nekoliko puta, tačnije gotovo deset puta", rekao je Putin na sastanku vojno-industrijske komisije za razvoj dronova za posebne namjene.

On je naveo da će masovna proizvodnja dronova odvijati u 48 specijalnih centara.

"Rad na projektovanju, testiranju i masovnoj proizvodnji bespilotnih letjelica odvijaće se na bazi specijalnih istraživačkih i proizvodnih centara. Do 2030. godine planirano je da se napravi 48 takvih lokacija u različitim regijama", rekao je ruski predsjednik, prenosi Srna.

On je podvukao da je Rusija višestruko povećala proizvodnju veoma traženog naoružanja i poboljšala njegove karakteristike na osnovu borbenog iskustva u uslovima specijalne vojne operacije u Ukrajini.

"Rusija treba u potpunosti da ispuni potrebe oružanih snaga, poveća proizvodnju dronova i uvede tehnologije vještačke inteligencije", rekao je ruski predsjednik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije