Svijet

Putin: Formira se novi svjetski poredak

Putin: Formira se novi svjetski poredak
Foto: Tanjug/AP | Putin: Formira se novi svjetski poredak

AŠHABAD - Međunarodni odnosi su ušli u eru fundamentalnih promjena, izjavio je danas predsjednik Rusije Vladimir Putin u Ašhabadu.

"Svijet se suočava sa neviđenim prijetnjama koje su generisane civilizacijskim rascjepima, međuetničkim i međuvjerskim sukobima, kada su međunarodni odnosi ušli u eru globalnih fundamentalnih promjena, kada se formira novi svjetski poredak, koji odražava raznolikost cijele planete", rekao je on, prenijela je agencija RIA Novosti.

Putin je dodao da je to prirodan i nepovratan proces.

Tokom govora na međunarodnom forumu "Odnos vremena i civilizacija", posvećenom 300. godišnjici rođenja turkmenskog pjesnika i mislioca Magtimgulija Fragija, predsjednik Rusije je istakao da je pisac pozvao na čistotu, pravdu i jednakost u odnosima između ljudi, država i naroda i zalagao se za visoke ideale prijateljstva i dobrosusjedstva.

Putin je istakao da su sve te ideje i danas bliske i razumljive razumnim ljudima, a posebno aktuelne i tražene u trenutnoj teškoj međunarodnoj situaciji.

"Uvjereni smo da se univerzalni mir i sveobuhvatan razvoj mogu obezbjediti samo uzimanjem u obzir mišljenja svakog naroda, uz poštovanje mišljenja svake države o njenom suverenom kursu, o njenom pogledu na svijet, o njenim tradicijama i vjerskim idejama", dodao je Putin, prenosi Tanjug.

Predsjednik Rusije je napomenuo da se Rusija zalaže za što širu međunarodnu diskusiju o parametrima interakcije u multipolarnom svijetu u nastajanju i da je otvorena za razgovore o pitanjima izgradnje novog svjetskog poretka sa svim svojim prijateljima, partnerima i istomišljenicima, uključujući i unutar Zajednice nezavisnih država (ZND), Evroazijskog ekonomskog saveza (EAEU), Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) i BRIKS.

Putin je dodao da se u tom duhu Rusija sprema da bude domaćin samita BRIKS u Kazanju.

On je, takođe, pozvao učesnike Ašhabatskog foruma "Odnos vremena i civilizacija - osnova mira i razvoja" na ovaj događaj.

Putin koji se nalazi u radnoj posjetu Turkmenistanu, sastaće se i sa predsjednikom Irana Masudom Pezeškijanom sa kojim će razgovarati o bilateralnim pitanjima i naglom pogoršanju situacije na Bliskom istoku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije