Svijet

Putin: Bliski istok na ivici opšteg rata, "lančana reakcija" u toku

Putin: Bliski istok na ivici opšteg rata, "lančana reakcija" u toku
Foto: Tanjug/AP | Putin: Bliski istok na ivici opšteg rata, "lančana reakcija" u toku

KAZANJ - Predsednik Rusije Vladimir Putin upozorio je danas da se Bliski istok nalazi na ivici opšteg rata i tamošnju situaciju je uporedio sa lančanom reakcijom, naglasivši da su se borbe, koje su počele u Gazi, proširile i na druge zemlje, uključujući Liban.

Komentarišući eskalaciju nasilja u tom regionu na sastanku BRIKS-a u Kazanju, Putin je istakao da se humanitarna situacija na Bliskom istoku pogoršava, da je broj raseljenih lica premašio 1,5 miliona i da je infrastruktura - uključujući stambene zgrade, škole i bolnice - pretrpjela ogromne štete, prenosi TASS.

Takođe je naglasio da nasilje neće prestati sve dok ne bude stvorena nezavisna država Palestina i ne budu ispoštovane rezolucije UN.

Ruski predsjednik je naglasio potrebu za primjenom dvodržavnog rješenja kao ključni uslov za obnovu mira i stabilnosti.

Prema njegovim riječima, u aktuelnim borbama u Gazi poginulo je više od 40.000 ljudi, od kojih su većina civili.

Putin je naglasio da su dijalog i saradnja među različitim akterima ključni za postizanje mira i stabilnosti u tom regionu, prenosi Tanjug.

Na kraju, predsjednik Rusije je ponovio da se protivi "terorističkim aktivnostima" i istakao da je Rusija uvijek bila protiv nasilja i razaranja koja se događaju u bliskoistočnom regionu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije