Svijet

Putin: Ako Zapad dozvoli dalekometne udare, stići će naš odgovor

Putin: Ako Zapad dozvoli dalekometne udare, stići će naš odgovor
Foto: Tanjug / AP | Putin: Ako Zapad dozvoli dalekometne udare, stići će naš odgovor

​MOSKVA - Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da Moskva smišlja različite načine odgovora ako Sjedinjene Države i njene saveznice u NATO-u dozvole Ukrajini da upotrijebi zapadno oružje dugog dometa za udare duboko u Rusiju.

"(Rusko ministarstvo odbrane) razmišlja o tome kako odgovoriti na moguće udare dugog dometa na rusku teritoriju, ponudiće niz odgovora", rekao je Putin novinaru državne televizije Pavelu Zarubinu, prema video snimku objavljenom na Zarubinovom profilu za razmjenu poruka u Telegramu.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski mjesecima moli saveznike Kijeva da dopuste Ukrajini da ispaljuje zapadne projektile dugog dometa, uključujući američke ATACMS i britanske Storm Shadows, duboko na rusku teritoriju kako bi se ograničila sposobnost Moskve za napade na njegovu zemlju. Zapad zasad to odbija tvrdeći da ne žele dalju eskalaciju.

Na pitanje Putinu jesu li zemlje NATO-a čule njegove prethodne izjave da bi takav potez države, koje snabdijevaju Kijev raketama dugog dometa, direktno uvukao u rat. "Nisu mi ništa rekli o tome, ali se nadam da su čuli", rekao je Putin. "Jer, naravno, i mi ćemo morati donijeti neke odluke za sebe", dodao je.

Putin je rekao da je malo rano govoriti o tome kako tačno, kada i gdje će Rusija odgovoriti, ali da će Moskva, ako budu odobreni udari dugog dometa, morati odgovoriti primjereno.

Putin je rekao da samo osoblje iz zemalja NATO-a može upravljati specifičnom opremom koju Ukrajina želi jer Kijev nema potrebne stručnjake. "Ukrajinska vojska nije sposobna to učiniti samostalno, ne može", rekao je Putin, a prenosi "Index".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije