Svijet

Prvo javno obraćanje Asanža nakon izlaska iz zatvora 1. oktobra

Prvo javno obraćanje Asanža nakon izlaska iz zatvora 1. oktobra
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Prvo javno obraćanje Asanža nakon izlaska iz zatvora 1. oktobra

REJKJAVIK - Osnivač "Vikiliksa" DŽulijan Asanž obratiće se Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope 1. oktobra u Strazburu, što će biti njegovo prvo javno obraćanje nakon što je oslobođen iz londonskog zatvora "Belmarš", saopšteno je iz "Vikiliksa".

U saopštenju se navodi da će Asanž (53) predstaviti dokaze u vezi sa svojim slučajem pred Odborom za pravna pitanja Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope.

Obraćanje je zakazano nakon izvještaja Skupštine u vezi sa slučajem Asanža, u kojem je zaključeno da je on bio politički zatvorenik i u kojem se London poziva da sprovede istragu o tome da li je Asanž bio izložen nehumanom tretmanu.

"To će biti vanredna pauza od njegovog oporavka, pošto je Savjet Evrope pozvao Džulijana da svjedoči o izvještaju Odbora o tom slučaju i njegovim širim implikacijama", rekla je Asanžova supruga Stela Asanž.

Ona je ranije izjavila da će Asanžu biti potrebno neko vrijeme da se oporavi od boravka u zatvoru i da provede vrijeme sa njihovom djecom, koju nikada nije vidio izvan zatvora, prenosi Srna.

Asanž se vratio u Australiju u junu, nakon nagodbe za njegovo oslobađanje, u okviru koje je on priznao kršenje Zakona o špijunaži u SAD i time se završila "britanska pravna odiseja" koja je trajala 14 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije