Svijet

Prva tržnica za gluvonijeme

Prva tržnica za gluvonijeme
Prva tržnica za gluvonijeme

U zadnjih godinu dana jedna tržnica u Vašingtonu postala je jedinstveno mjesto za kupovanje i uživanje u hrani za gluvonijeme stanovnike grada. Zajednica gluvonijemih u Vašingtonu je dio šire grupe od skoro osam miliona Amerikanaca koji imaju oštećenja sluha i govora, a Junion market je postalo omiljeno mjesto okupljanja gluvonijemih osoba.

Prodavač brze hrane Tadeus Sags nema problema s narudžbama gluvonijemih kupaca. Komunikacija je laka jer ovaj 23-godišnji kuvar glatko vlada američkim jezikom znakova. Sags, koji je takođe gluvonijem, počeo je raditi na tržnici kratko nakon njenog otvaranja prošle godine. Tada je i prekinuo studij na obližnjem Univerzitetu Galaudet, jedinom u svijetu posvećenom gluvonijemim studentima. Sugs jezikom znakova objašnjava što mu se sviđa u njegovom poslu:

"Jedna dobra stvar je što je tržnica tako blizu Galaudeta, koji je meka za gluvonijeme. Uz to, mi posebno opslužujemo zajednicu Galaudeta, kao i čitav kvart." Njegov šef u trgovini Ros Mejhud hvali svog radnika, za kojeg kaže: "On je vjerovatno najdragocjeniji član našeg osoblja. A, vjerovatno, to je i važan faktor naše popularnosti u Galaudetu."

Sags nije usamljen primjer; gluvonijemi zaposlenici čine oko 10 odsto radne snage na tržnici. To privlači redovne mušterije kao što je Keri Barbin, koja kaže: "Sviđa mi se što je znakovni jezik ovdje najnormalnija stvar i što mogu bez problema naručiti svoje jelo."

Još jedna privlačna strana za gluvonijeme građane je način na koji je tržnica planirana. Stručnjak za planiranje Hansel Bauman potaknuo je graditelje tržnice da ugrade takozvane gluve prostore, koji pogoduju osobama oštećenog sluha.

Tržnica Junion market je pokušala ugraditi nekoliko aspekata 'gluvih prostora' u svoj dizajn. Sve je dobro osvijetljeno, svi prodavači su u istoj velikoj hali, a prolazi među štandovima su širi nego u tipičnoj tržnici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije