Svijet

Pripadnica Islamske države pred sudom u Nizozemskoj

Pripadnica Islamske države pred sudom u Nizozemskoj
Foto: Pexels/Ilustracija | Pripadnica Islamske države pred sudom u Nizozemskoj

AMSTERDAM - Pred sudom u Holandiji počelo je suđenje nizozemskoj državljanki, koja je pripadnik Islamske države, zbog zločina protiv čovječnosti, odnosno porobljavanja dvije žene u Siriji.

Hasna Arab (33) je optužena da je 2015. i 2016. godine držala kao robove dvije žene pripadnice vjernje manjine Jazida u kući u Raki u kojoj je živjela sa sinom i suprugom, borcem Islamske države.

Ona je optužena za članstvo u terorističkoj organizaciji od 2015. do 2022. godine i za ugrožavanje tada četvorogodišnjeg sina odvodeći ga u ratnu zonu.

Arab je potvrdila sudijama da je bila prisutna u kućama u kojima su živjele žene Jazidi, ali je negirala da je vidjela bilo kakve znake zlostavljanja.

Jedva od žrtava je posvjedočila da je maltretirana i da su joj prijetili u domaćinstvu.

"Bilo je jasno da je robinja, ali nisam primjetila nikakvo zlostavljanje", rekla je Arabova na sudu.

Ona je dodala da je i sama bila pod kontrolom svog tadašnjeg muža, ali da nikada nije izdavala nikakva naređenja ženama Jazidima.

Nizozemska je tek druga zemlja koja je izvela pred sud pripadnika Islamske države radi zločina protiv čovječnosti protiv Jazida, drevne vjerske manjine koja kombinuje zoroastrijska, hrišćanska, manihejska, jevrejska i muslimanska vjerovanja.

Islamska država je kontrolisala dijelove Iraka i Sirije od 2014. do 2017. godine, prije nego što je poražena u svojim posljednjim bastionima u Siriji 2019. godine.

Islamska država je smatrala Jazide obožavaocima đavola. Ubijeno je više od 3.000 Jazida, porobljeno oko 7.000 žena i djevojčica, dok je oko 550.000 njih raseljeno iz njihove drevne domovine na sjeveru Iraka.

U prethodnima slučajevima u Njemačkoj su osuđena dva pripadnika Islamske države za zločine protiv čovječnosti i ratne zaločine protiv Jazida, prenosi Tanjug.

Prema nizozemskim zakonima o univerzalnoj nadležnosti, nacionalni sudovi mogu suditi osumnjičenima za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid počinjene na stranom tlu sve dok optuženi imaju vezu sa Nizozemskom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije