Svijet

Preminuo Butros-Butros Gali

Preminuo Butros-Butros Gali
Preminuo Butros-Butros Gali

NJUJORK - Savjet bezbjednosti UN saopštio je danas da je preminuo bivši generalni sekretar Ujedinjenih nacija, Egipćanin Butros Butros-Gali, čiji su mandat obilježili rat u bivšoj Jugoslaviji i glad i genocid u Africi.

Vijest o smrti 94. godišnjeg Butrosa-Galija, bez drugih detalja, saopštio je predsjedavajući Savjeta bezbjednosti, venecuelanski ambasador Rafael Dario Ramires Kareno, na početku sjednice posvećene humanitarnoj krizi u Jemenu.


Butros-Gali, egipatski političar i diplomata, bio je šesti generalni sekretar UN, od januara 1992. do decembra 1996.

Članovi Savjeta bezbjednosti odali su mu poštu minutom ćutanja.

Kao prvi generalni sekretar UN iz Afrike Butros-Gali se posvetio problemu gladi u Somaliji i organizovao prvu veliku humanitarnu operaciju svjetske organizacije u toj državi na Rogu Afrike.

Uspjeh je, međutim, izostao, tu i na drugim mjestima, dok su UN nesigurno stupale u izuzetno dezorganizovanom postkomunističkom svijetu, sa svjetskom organizacijom i velikim silama u Savjetu bezbjednosti, koje su podcijenile duboku netrpeljivost iza mnogih konflikata, ocjenio je Rojters.

Imao je reputaciju da je oštar, a nezadovoljstvo SAD njegovom djelovanjem bilo je pokretačka sila za njegov odlazak.

Prethodno, Butros-Gali je radio za egipatske predsjednike Anvara Sadata i Hosnija Mubaraka.

Bio je u društvu Sadata tokom njegove istorijske posjete Jerusalimu 1977. i imao je značajnu ulogu u sporazumima o Bliskom istoku potpisanim u Kemp Dejvidu.

Kritikovan je zbog propusta UN da djeluje tokom genocida u Ruandi 1994, kao i da se nije u dovoljnoj mjeri založio za intervenciju UN, kojom bi se okončao građanski rat u Angoli devedesetih, u to vrijeme bio jedan od najdužih konflikata u svijetu.

Nailazio je na poruge u Sarajevu, Mogadišu i Adis Abebi, a njegov stil je bio da maše gomili i suoči se sa demonstrantima, kada su bezbjednosne službe to dozvoljavale.

"Navikao sam da se fundamentalisti u Egiptu samnom spore", rekao je britanskoj agenciji.

Šokirao je mnoge u Sarajevu izjavom da ne pokušava da umanji užasne u Bosni, ali da postoje druge države u svijetu gde je "ukupan broj mrtvih veći nego ovdje".

Somalijskim ratnim vođama i liderima klanova je poručio da prestanu da optužuju UN i njega lično za kolonijalizam, dodajući da Somalijci treba da budu zabrinuti da će bivše kolonijalne sile ignorisati njihova stradanja ukoliko nastave sa borbom.

"Hladni rat je završen. Nikoga ne zanimaju siromašne države u Africi niti bilo gdje u svijetu. Oni mogu lako da zaborave Somaliju za 24 sata", dodao je Butros-Gali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije