Svijet

Premijer razmišlja o honorarnim poslovima za kraljevu porodicu

Premijer razmišlja o honorarnim poslovima za kraljevu porodicu
Foto: Pixabay | Premijer razmišlja o honorarnim poslovima za kraljevu porodicu

Holandska Vlada najavila je da namjerava da razmotri šta tačno mogu da rade bliski članovi porodice kralja Vilema-Aleksandra u budućnosti, a koji ne dobijaju džeparac od države, kao što su kraljev brat princ Konstantin i njegova supruga Laurenten.

Premijer Dik Šuf je tokom debate u Parlamentu rekao da mu je potrebno vreme da razmisli o toj temi, prenosi holandski medijski servis NOS.

Šuf je priznao da je potrebno razmotriti buduće zadatke, i zato što će princeze Aleksija i Arijana kasnije morati da rade same, kao i da je veoma važno razmišljati o sporednim funkcijama, odnosno honorarnim poslovima članova kraljevske porodice, i za generacije koje dolaze.

Članovi kraljevske porodice koji nemaju pravo na beneficije moraju da zarađuju sopstveni prihod, ali djelimično potpadaju pod ministarsku odgovornost, prenosi Tanjug.

Oni ne smiju sve da govore ili rade javno i moraju unaprijed da dostave svoje aktivnosti resornom ministru, ali šta tačno mogu da kažu ili ne kažu nigde nije zabilježeno.

U debati o prihodima članova kraljevske porodice su Partija desnog centra (VVD) i centristička NSC pokrenule pitanje honorarnih poslova članova Kraljevskog doma, koji nisu imali pravo na beneficije.

Rasprava se dotakla i kraljevih prihoda i činjenice da ne plaća porez, a parlamentarci su izrazili i nezadovoljstvo što Vlada nema namjeru da kralj plaća porez na dohodak, što već neko vrijeme traži velika većina u parlamentu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije