Svijet

Poznato koja pitanja će biti na stolu tokom sastanka Erdogana i Putina

Poznato koja pitanja će biti na stolu tokom sastanka Erdogana i Putina
Foto: Tanjug/AP | Poznato koja pitanja će biti na stolu tokom sastanka Erdogana i Putina

Izgradnja novih nuklearnih elektrana i gasnog čvorišta u Turskoj biće na dnevnom redu sastanka predsjednika Turske i Rusije, Redžepa Tajipa Erdogana i Vladimira Putina, koji je planiran danas u Kazanju na marginama samita BRIKS-a, rekao je agenciji RIA Novosti diplomatski izvor u Ankari.

Turska blisko sarađuje sa ruskim Gaspromom po pitanju gasnog čvorišta i nada se da će se ova tema razvijati u narednih nekoliko mjeseci, izjavio je u oktobru ministar energetike i prirodnih resursa  Alparslan Bajraktar, navodi ruska agencija.

"Naravno, ove teme će biti na dnevnom redu sastanka. Sasvim je moguće da će lideri dati uputstva nadležnim resorima za razvoj projekata u energetskoj i nuklearnoj sferi", rekao je pomenuti izvor za RIA Novosti.

Erdogan je ranije potvrdio da će danas "na poziv ruskog predsjednika Vladimira Putina posetiti Kazanj kako bi učestvovao na proširenoj sjednici lidera BRIKS-a", prenosi Tanjug.

Šesnaesti Samit BRIKS-a, ključni događaj ruskog predsjedavanja ovim međudržavnim savezom, održava se u Kazanju od 22. do 24. oktobra.

Grupu BRIKS su 2006. godine osnovali Brazil, Rusija, Indija i Kina, a Južna Afrika joj se pridružila 2011. godine.

Od 1. januara 2024. godine BRIKS-u su se, kao punopravni članovi, pridružili Egipat, Etiopija, Iran, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Na samitu u Kazanju učestvuju predstavnici više od 30 zemalja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije