Svijet

Poznato kada je napadač iz Brisela stigao u Evropu

Poznato kada je napadač iz Brisela stigao u Evropu
Foto: Tanjug/AP | Poznato kada je napadač iz Brisela stigao u Evropu

RIM - Tunišanin koji je osumnjičen da je ubio dva navijača švedske fudbalske reprezentacije u centru Brisela stigao je na ostrvo Lampeduza u Italiji 2011. godine, izjavili su danas izvori iz italijanske administracije.

Jedan od izvora rekao je da je osumnjičeni proveo određeno vrijeme u Italiji nakon čega je otišao u Švedsku ali je protjeran odatle u skladu sa "Dablinskim regulativama" EU i vraćen je u članicu u koju je prvo stigao, Italiju.

"Policija Bolonje identifikovala je osumnjičenog 2016. godine kao rizičnog od islamističke radikalizacije nakon čega je bio pod prismotrom obavještajnih službi ali tada nije imao krivični dosije", navodi izvor.

Isti izvor dodaje da su mu italijanske vlasti izgubile trag tokom 2016. godine i da se pretpostavljalo da je ponovo otišao u inostranstvo.

Belgijski ministar pravosuđa Vinsent Van Kvikenborn izjavio je da je njegova zemlja 2016. godine dobila nepotvrđeni izvještaj strane policijske službe u kojem se sugeriše da je osumnjičeni napadač imao "radikalizovan profil" i da je želio da ide u ratnu zonu radi džihada.

U sinoćnjem napadu u Briselu koji tužilaštvo tretira kao terorizam ubijena su dva švedska državljanina, a treći je ranjen.

Belgijski mediji javili su da su dvoje ubijenih nosili fudbalske dresove švedske reprezentacije. /kraj/dl

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije