Svijet

Potvrđeno za "Nezavisne": Dvije državljanke BiH današnjim letom napuštaju Liban

Potvrđeno za "Nezavisne": Dvije državljanke BiH današnjim letom napuštaju Liban
Foto: Tanjug / AP | Potvrđeno za "Nezavisne": Dvije bh. državljanke današnjim letom napuštaju Liban

BEJRUT - Dvije bh. državljanke, Sabina Nehme i njena majka Hafa Nehme, koje su se ranije javljale Ambasadi da im se pomogne u evakuaciji, trebale bi današnjim letom MEA napustiti Liban, potvrdio je za "Nezavisne novine" Satko Bitanga, ministar-savjetnik pri Ambasadi BiH u Amanu.

Prema njegovim riječima, prije toga su se u BiH vratili košarkaški trener Alen Abaz i radnica UN-a Ida Whealer sa dvoje djece.

"Svi su nam se javili iz Sarajeva. U ovom avionu koji je sletio u Beograd nije bilo, koliko mi je poznato, državljana BiH. Ambasador Srbije u Libanu Milan Trojanović nam je ranije samoincijativno ponudio pomoć ako neko od državljana BiH želi da se evakuiše sa ovim specijalnim čarter letom. Dao nam je svoj broj mobitela da ga damo bilo kome bh. državljanu u Libanu da ga kontaktiraju ako žele da ih uvrsti na listu putnika iz Bejruta za Beograd", naglasio je Bitanga za "Nezavisne novine".

Kako je dodao, trenutno je u Libanu još troje bh. državljana koji rade za UN misiju, dok su im se članovi porodica vratili u BiH.

"Ostale su u Libanu i Leyla i Sanjaa Nehme, Sabinine sestre koje su isto državljanke BiH, ali njih dvije su odlučile da za sada ostanu u Libanu. Trenutno, osim njih petero, u Libanu nema niti jedan bh. državljanin koji je od Ambasade u Amanu zatražio pomoć u evakuaciji", naglasio je Bitanga.

On se zahvalio ambasadoru Srbije u Libanu što je pomogao i omogućio da se građani evakuišu.

"Zahvalili smo mu se na ponuđenoj pomoći i o tome informirali MVP BiH. Sa ambasadorom Trojanovićem smo u stalnom kontaktu i smatram da je ovo najbolji primjer kako se trebaju ponašati diplomate svih zemalja, posebno svi mi iz zemalja bivše Jugoslavije, kada se državljani bilo koje od ovih zemalja nađu u opasnosti i kada im je pomoć potrebna. Ovaj postupak ambasadora Trojanovića je za svaku pohvalu, jer je najbolji primjer kako se svaki profesionslni diplomata treba ponašati i šta treba raditi u ovakvim i sličnim kriznim situacijama. Zato, svaka čast ambasadoru Trojanoviću na ovakvom diplomatskom, ali prije ljudskom činu", naglasio je Bitanga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije