Svijet

"Poštuju me jer sam je**no lud"

"Poštuju me jer sam je**no lud"
Foto: Tanjug / AP | "Poštuju me jer sam je**no lud"

​VAŠINGTON - Spoljna politika kandidata za predsjednika SAD, Donalda Trampa, može se opisati jednom rečenicom: "Poštuju me jer znaju da sam je**no lud", piše američki "Aksios" u svojoj analizi.

Ovo je citat Donalda Trampa koji je bio dio njegovog intervjua za "Wall Street Journal". On je to rekao govoreći o svom odnosu sa kineskim predsjednikom Si Đinpingom.

"Aksios" dalje piše da je Tramp mnogo obećao u kontekstu spoljne politike, a ključne stvari su rješavanje ratova u Ukrajini i na Bliskom istoku i uvođenje carina na kineske proizvode. U istom intervjuu za ovaj list, Tramp je za ruskog predsjednika Vladimira Putina rekao da mu je zaprijetio "direktnim udarom na Moskvu" ako odluči da napadne Ukrajinu.

Trampovi saradnici, kao što je bivši savjetnik za nacionalnu politiku Robert O'Brajen, često su hvalili njegovu nepredvidljivost, koju je "Aksios" u svojoj analizi sažeo u jednom citatu, kao dobru stvar u spoljnoj politici.

O'Brajen je tako rekao da bi Putin mogao da napadne Ukrajinu jer bi aktuelni predsjednik SAD Džo Bajden odbio da stavi američke trupe na teren, već bi samo uveo sankcije Rusiji.

Takođe je povezao Trampovu taktiku sa "teorijom luđaka" koju je popularizovao Ričard Nikson tokom Hladnog rata.

Prema ovoj teoriji, kako je zamišljao Nikson, lideri komunističkih zemalja trebalo je da ga vide kao iracionalnog i "lakog na okidaču", zbog čega ne bi ulazili u potencijalne sukobe.

Trampovi saradnici kažu da je to bila njegova taktika tokom njegovog prvog mandata u Bijeloj kući. Tramp je tvrdio da su njegova upozorenja da možda neće braniti saveznike iz NATO-a dovela do povećanja vojnog budžeta, a da su njegove prijetnje "vatrom i bijesom" protiv Sjeverne Koreje navele Kim Jong-una na nuklearne pregovore.

Neki od Trampovih saveznika čak su nagovijestili da njegova omiljena politika - univerzalne carine - možda neće biti sprovedena i da će prijetnje biti dovoljne da promijene stav vlasti u Kini, prenosi "b92".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije