Svijet

Poljska traži od Ukrajine: Otkrijte nam tajne anekse Plana pobjede

Poljska traži od Ukrajine: Otkrijte nam tajne anekse Plana pobjede
Foto: Pixnio | Poljska traži od Ukrajine: Otkrijte nam tajne anekse Plana pobjede

​VARŠAVA - Zamjenik ministra spoljnih poslova Poljske, Vladislav Teofil Bartoševski, izjavio je danas da Poljska treba da bude uključena u međunarodne rasprave o situaciji u Ukrajini, jer će Varšava sigurno biti ključni dio obnove zemlje.

Prema njegovim riječima, Poljska želi da se upozna sa tajnim aneksima Plana pobjede Ukrajine i o tome će kontaktirati ukrajinsku stranu.

"Poljsko Ministarstvo spoljnih poslova će sigurno razgovarati o ovom pitanju sa ukrajinskom stranom, jer ostajemo u stalnoj komunikaciji", rekao je on i dodao da ne vidi mogućnost obnove Ukrajine bez učešća Poljske, prenosi agencija "PAP". 

Komentarišući odluku američkog predsjednika Džozefa Bajdena da se Poljska isključi iz razgovora o ratu njenog istočnog susjeda, Bartoševski je rekao da se godinama unazad lider SAD stalno sastaje i razgovara o takvim pitanjima sa najjačim evropskim saveznicima Amerike - Velikom Britanijom, Francuskom i Njemačkom.

"To je očigledno forma u kojoj je ovaj sastanak organizovao predsjednik Bajden", rekao je Bartoševski.

On se takođe dotakao teme ukrajinskog plana pobjede, dokumenta o kojem je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski nedavno govorio sa nekim od saveznika svoje zemlje.

Prema riječima Zelenskog, dokument je "dat onim zemljama koje posebno imaju sredstva da podrže Ukrajinu" na način predviđen planom. 

Bartoševski je prokomentarisao činjenicu da je Poljska isključena sa liste zemalja koje su dobile informaciju o planu pobjede. 

"Mi smo Ukrajini pružili vojnu pomoć na najvažniji način, jer kada je Njemačka pričala da im pošalje šljemove, poslali smo im 320 tenkova. Stoga, naš doprinos je očigledno bio značajan, posebno na početku, kada je bio najpotrebniji", rekao je poljski zvaničnik i dodao da bi Varšava "trebalo da ima pristup ovom dokumentu", prenosi "b92".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije