Svijet

Poljska razmatra da gađa ruske rakete sa svoje teritorije

Poljska razmatra da gađa ruske rakete sa svoje teritorije
Foto: Tanjug/AP | Poljska razmatra da gađa ruske rakete s svoje teritorije

VARŠAVA, KIJEV – Poljska razmatra ukrajinski prijedlog da sa teritorije poljske gađa ruske rakete na putu prema gradovima u Ukrajini ili koje bi mogle da uđu na poljsku teritoriju, rekao je poljski ministar vanjskih poslova Radoslav Sikorski nakon govora u Američkom Enterprise institutu.

Sikorski je objasnio da neke rakete ispaljene iz okoline Sankt Peterburga lete duž poljske granice kroz bjeloruski vazdušni prostor, a nakratko uđu u poljski vazdušni prostor oko 40 sekundi prije nego što pogode mete unutar Ukrajine.

"Naša dilema je sljedeća: ako ih oborimo tek kada uđu u naš vazdušni prostor, krhotine predstavljaju prijetnju našim građanima i našoj imovini", rekao je on.

On je dodao da Ukrajinci nude Poljskoj da rakete obore iznad njihovog vazdušnog prostora kada su u neposrednoj opasnosti da pređu na poljsku teritoriju, te ističe da smatra da bi takav čin predstavljao porez u samoodbrani.

Ranije prošle sedmice, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski posjetio je Varšavu kako bi potpisao sporazum o bzbjednosnoj saradnji između dvije zemlje, piše BBC.

Sikorski je rekao da se u tom sporazumu govori o ideji da Poljska obori ruske projektile. BBC podsjeća da je u srijedu poljski ministar odbrane Vladislav Kosinijak-Kamiz rekao poljskom nacionalnom radiju Polskie Radio 24 da će takva odluka biti donesena samo sa saveznicima iz NATO-a.

"Ako NATO ne donese takvu odluku, Poljska je neće donijeti pojedinačno", rekao je on.

Generalštab ukrajinske vojske izvijestio je o intenzivnim ruskim napadima u oblasti Pokrovsk u oblasti Donjecka u nedjelju, stvarajući "kritičnu situaciju" duž linije fronta.

"Neprijatelj je danas već 35 puta napao naše položaje u oblastima Novooleksandrivka, Vozdviženka, Progres, Lozuvatski, Novoselivka Pershoja i Jasnobrodivka… Situacija je idalje napeta u blizini Novooleksandrivka, Novoselivka Perša i Progresa, gdje je šest okršaja još u toku. Naši branioci obuzdavaju neprijatelja", saopšteno je, kako prenosi Guardian.

Rusko ministarstvo odbrane, pak, saopštilo je da su njihove snage preuzele kontrolu nad selom Urožajne u ukrajinskoj oblasti Donjeck. Ukrajinski blogeri su takođe potvrdili da su se ukrajinske snage povukle iz sela, jugozapadno od grada Donjecka koji je pod kontrolom Rusije. Reuters, koji je izvijestio o razvoju događaja, navodi da nije u mogućnosti da nezavisno potvrdi ukrajinske ili ruske izvještaje. Radi se o mjestu koje su Ukrajinci prošlog ljeta uspjeli da osvoje u njihovoj ofanzivi.

U oblasti Harkova, ruske snage su tri puta napale položaje u oblastima Hliboki i Vovčansk, navodi se u ovoj informaciji. Takođe, kako ističu, situacija je kritična na području Makiivke i Grekiivke, kao i u blizini sela Njujork.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije