Svijet

Politico: Fon der Lajen odgađa predstavljanje sastava nove Evropske komisije

Politico: Fon der Lajen odgađa predstavljanje sastava nove Evropske komisije
Foto: Tanjug | Politico: Fon der Lajen odgađa predstavljanje sastava nove Evropske komisije

BRISEL – Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen odložila je do naredne nedjelje objavljivanje raspodjele portfelja među kandidatima za 26 komesara u novoj Evropskoj komisiji, prenosi Politico pozivajući se na tri neimenovana zvaničnika upoznata sa tom odlukom.

Kako navodi, Fon der Lajen je trebalo da se sastane sa liderima različitih političkih grupacija u Evropskom parlamentu, nakon čega se očekivalo da će objaviti sastav naredne Komisije, ali je taj sastanak sada pomjeren za sljedeću nedjelju kada se sastaje Evropski parlament u Strazburu.

Portparol Evropske komisije nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar, prenosi Tanjug.

Slovenija je u ponedeljak potvrdila da će bivša ambasadorka te zemlje Marta Kos biti njena kandidatkinja za evropskog komesara, nakon što je Tomaž Vasel povukao svoju kandidaturu, što pomaže Fon der Lajen da ostvari cilj o ravnopravnoj zastupljenosti polova u EP.

Međutim, parlament Slovenije tek treba da potpiše ovu zamjenu kandidata, a to dovodi do pomjeranja objave o narednom sastavu Komisije.

Sa imenovanjem Kos u prijedlogu sastava nove Evropske komisije našlo bi se deset žena od 26 nominovanih za komesare.

Fon der Lajen je ranije zatražila od država članica EU da predlože i muškaraca i ženu kao kandidate za njen budući tim od 26 komesara, osim u slučaju ostanka na funkciji aktuelnog komesara.

Bugarska je jedina zemlja koja je odgovorila na taj zahtjev zbog čega je Fon der Lajen vršila prtisak na najmanje pet manjih zemalja EU da zamjene muške kandidate ženskim.

Rumunija je nedavno imenovala poslanicu u EP Roksanu Minzatu za svju kandidatkinju za komesara, pošto je prvobitno predložila muškog kandidata.

Svih 26 kandidata za komesare mora da odobri Evropski parlament, a očekuje se da će naredna Evropska komisija početi sa radom 1. decembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije