Svijet

Pogubljen jedan od najvećih monstruma na svijetu

Pogubljen jedan od najvećih monstruma na svijetu
Foto: Tanjug/AP/Pexels | Pogubljen jedan od najvećih monstruma na svijetu

U Teksasu je u utorak pogubljen Trevis Džejms Mjulis, koji je 2008 ubio svog sina, koji je imao svega tri mjeseca.

Trevis je postao četvrti zatvorenik pogubljen u "najprometnijoj državi sa smrtnom kaznom" ove godine i šesnaesti u SAD.

On je pogubljen smrtonosnom injekcijom i proglašen je mrtvim u 19.01 čas.

Trevis Mjulis je osuđen za ubistvo svog sina Elije, kojeg je mučio, gazio do smrti i ostavio kraj zida na obali u Galvestonsu, popularnoj turističkoj destinaciji južno od Hjustona.

Mjulis, koji je tada imao 21 godinu, rekao je da je "pukao" jer beba nije prestajala da plače.

Osuđenik je iskoristio svoje posljednje obraćanje da se zahvali i iskaže ljubav svojim voljenima, između ostalog i majci ubijenog djeteta, prenosi USA Today.

On se zahvalio svima, posebno ističući svoje prijatelje, ljude sa kojima se dopisivao i sve ljude koji su ga okruživali dok je čekao pogubljenje i koji su ga, kako je rekao, "prihvatili kao čovjeka kakav sam postao tokom mojih najboljih i najgorih trenutaka“.

"Želim da se zahvalim pozornicima na terenu, upravniku i osoblju u zatvoru za sve promjene koje su napravljene u sistemu. Čak i mi koji smo osuđeni na smrt, pokazali smo da je moguće rehabilitovati se, a ne da nas smatraju prijetnjom, pokazali smo da nismo kakvi smo bili kada smo ušli u sistem. Promijenili smo se. Nismo isti", rekao je Mjulis.

Mjulis je rekao da je preduzeo "pravne korake" da ubrza svoju smrtnu kaznu, koju je nazvao "potpomognutim samoubistvom" i da ne žali zbog toga, ali da je požalio što je ubio svog sina Eliju.

"Žalim zbog odluke da oduzmem život svom sinu. Izvinjavam se majci mog sina, porodici žrtve", rekao je on.

"Nemam zle misli za sud, pravosudni sistem, tužilaštvo ili izvršni protokol. Moral izvršenja je između vas i Boga... Moja odluka me je dovela ovde. Spreman sam upravniče", rekao je uoči izvršenja smrtne kazne ubica bebe.

Šon Nolan, Mjulisov advokat, rekao je da je njegov klijent oduvijek prihvatao odgovornost za stravičan zločin koji je počinio.

"Teksas će večeras ubiti čoveka koji se iskupio. Nikada nije imao šansu u životu jer su ga roditelji napustili, a potom su ga od 3 godine ozbiljno zlostavljali njegovi usvojitelji. Tokom 15 godina, dok je čekao smrtnu kaznu, proveo je bezbroj sati radeći na svom iskupljenju i to je postigao", napisao je Nolan.

Džek Roudi, okružni tužilac okruga Galveston, rekao je da je utorak obilježilo "dugo očekivano ispunjenje presude koju je donijela porota koja je saslušala sve dokaze".

"Takođe smo zahvalni na marljivoj istrazi policajaca Galvestona koji su se suočili sa najuznemirujućim činjenicama i slikama rješavajući ovaj slučaj. Moja najdublja zahvalnost ide Kajli Alen, Doni Kameron i pokojnoj Lin Meklelan – tužiocima koji su vjerno iznijeli ovaj tragični slučaj do suđenja i obezbijedili da pravda bude zadovoljena za malog Elijaha Mjulisa", rekao je Roudi.

Kerlolin Entriken, baka ubijenog Elijaha, umrla je dvije godine prije nego što je Mjulis pogubljen. Za nju je Elijah bio najdivnija i najljepša beba.

"Imao je čelično plave oči, preslatku riđu kosu. Znam da su sve bebe lijepe, ali on je bio predivan", pričala je baka.

Entriken je dobila priliku da posjeti svog unuka nekoliko nedjelja nakon njegovog rođenja i mjesec dana prije nego što je ubijen, putujući u Teksas iz sjevernog Nju Džersija. Mjulis je djelovao "pun ljubavi i brige" tokom prve posjete, rekavši na sudu da su "izgledali kao mlada porodica na izletu".

Baka je planirala da ponovo dođe da vidi unuka, jer nije željela da beba raste, a da ona to ne vidi.

Za šta je Trevis Mjulis osuđen?

Trevis Mjulis je rekao da je "pukao" kada je ubio svog sina. On je policiji Filadelfije četiri dana nakon ubistva ispričao kako nije mogao Elijaha da natjera da prestane da plače i da je mislio da je jedini način da ga natjera da se smiri bio da ga ubije, pokazuju sudski spisi.

Noć prije ubistva proveo je svađajući se sa tadašnjom djevojkom i majkom njegovog djeteta, Karen Koberger. Svemu je prethodio njegov pokušaj da natjera osmogodišnju kćerku svog cimera da svuče pantalone.

Par se plašio da će biti izbačeni iz kuće i da će Mjulis "skrenuti".

Mlada porodica je takođe ostala bez novca u tom trenutku, dok su čekali da Trevis dobije posao kako bi mogli da plaćaju kiriju.

Tog jutra, Trevis je rekao da mora da izađe da bi razbistrio glavu. Poveo je Eliju sa sobom i odvezao se na jug prema Galvestonu, gdje se zaustavio u osamljenom dijelu duž zida uz more. Ali tada je njegov sin počeo da plače i nije mogao da ga natjera da prestane, rekao je policiji.

Trevis je maltretirao i gušio bebu prije nego što je izvukao Eliju iz automobila, spustio ga na zemlju i gazio mu po glavi, navodi se u sudskim spisima. Odbacio je sjedište automobila i tijelo svog sina na drugu stranu zida, a zatim je pobjegao iz države.

On se sam predao nekoliko dana kasnije, nudeći detaljno priznanje vlastima u Filadelfiji. Mjulis je izručen nazad u Teksas, osuđen za ubistvo i osuđen na smrt u martu 2011.

Inače, Mjulis je pogubljen manje od sat vremena nakon što je Misuri pogubio Marselusa Vilijamsa, uprkos brojnim sumnjama u vezi sa njegovom krivicom.

Mjulis i Vilijams su među petoricom zatvorenika predviđenih za pogubljenje u SAD u periodu od šest dana između 20. i 26. septembra. Fredi Ovens je prvi ubijen u petak u Južnoj Karolini, prenosi Telegraf.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije