Svijet

Litvanija se ozbiljno priprema za ruski napad: Postavili mine i "zmajeve zube" (VIDEO)

Litvanija se ozbiljno priprema za ruski napad: Postavili mine i "zmajeve zube" (VIDEO)
Foto: Lithuanian MOD/X | Pogledajte kako se Litvanija priprema za ruski napad: Postavili mine i “zmajeve zube”

Litvanija je postavila protivtenkovske barijere poznate kao "zmajevi zubi" na mostovima koji povezuju zemlju s Rusijom. Ministarstvo odbrane je objavilo i da je oko drugog utvrđenog mosta preko rijeke Njemen postavljeno "vatreno oružje" kako bi se spriječio mogući ruski napad.

“Utvrde će biti podržane vatrenom moći, ako bude potrebno, kako bi se zaustavio i uništio neprijatelj”, navodi se u saopćenju.

Rijeka Njemen čini dio granice između Litvanije i ruske eksklave Kalinjingrad. Duga je 930 kilometara i teče od Bjelorusije preko Litvanije, a zatim se uliva u Sjeverno more.

“Zmajevi zubi” koriste se za usporavanje tenkova i ostavljanje vozila ranjivim na napade neprijatelja. Prvi put su korišteni tokom Drugog svjetskog rata, a izrađeni su od armiranog betona.

Fotografije osvijetljenog mosta preko rijeke Njemen prikazuju desetine trokutastih betonskih blokova koji blokiraju cestu.

Izvještaji navode da su takođe postavljene mine, bodljikava žica i metalne prepreke.

“Ovo je preventivni korak za osiguranje efikasnije odbrane”, objavilo je litvansko ministarstvo odbrane, prenosi Index.hr.

Otkako je Kremlj napao Ukrajinu 2022. godine, granica između Kalinjingrada, Poljske i Litvanije postala je jedna od najutvrđenijih u Evropi.

Prošlog mjeseca Litvanija je, takođe, postavila “zmajeve zube” na most kraljice Louise, izgrađen 1907. godine, koji prelazi rijeku Njemen i povezuje ruski grad Sovetsk u Kalinjingradskoj regiji s litvanskim selom Panemunė.

Laurynas Kasčiunas, ministar odbrane Litvanije, rekao je ove sedmice da je postavljanje “zmajevih zuba” dio odbrambenih mjera na svim litvanskim mostovima.

“Neki mostovi će biti utvrđeni, a drugi će biti pripremljeni za rušenje”, izjavio je.

Ostale zemlje EU i NATO-a koje graniče s Rusijom i Bjelorusijom uložile su milione u jačanje svojih granica. Najopsežniji je poljski program pod nazivom “Istočni štit”, koji će koštati oko 1,8 milijardi funti, a djelimično ga finansira EU.

(N1)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije