Svijet

Počinje pravni okršaj težak 10 milijardi dolara

Počinje pravni okršaj težak 10 milijardi dolara
Foto: Pixnio | Počinje pravni okršaj težak 10 milijardi dolara

​MOSKVA - Ove sedmice u Londonu počinje pravna bitka radi stotine zapadnjačkih aviona koji su ostali nasukani u ruskim aerodromima nakon početka sukoba u Ukrajini.

Više od 500 aviona, procijenjenih na 10 milijardi dolara, ostalo je u Rusiji nakon februara 2022. godine, a zapadni iznajmljivači uspjeli su vratiti tek dio letjelicaa. 

Većina ih je ostala u Rusiji i sada ih koriste ruski vazduhoplovni prevoznici.

Za avione treba platiti visoke račune održavanja, pa njihovi vlasnici, uglavnom firme za iznajmljivanje letjelica, pokušavaju osigurati isplate od osiguravajućih društava. 

Vlasnici aviokompanija tako sada tuže britanske osiguravajuće kuće AIG, Chubb i Lloyd‘s, optužujući ih da nisu pokrili dugove koji su nastali radi aviona.

Riječ je, piše "Financial Times", o jednom od najsloženijih i najskupljih slučajeva koji su ikad bili saslušani na londonskom Visokom sudu, a zapadni osiguratelji smatraju da se slučaj treba saslušati na sudu u Moskvi, umjesto u Londonu, prenosi "Jutarnji".

Uglavnom je riječ o Boeing i Airbus avionima, a među kompanijama koje traže novac od osiguravatelja je i najveća svjetska kompanija za leasing komercijalnih letjelica, AerCap. Svi zajedno pred sudom traže da im se isplati ukupno tri milijarde dolara. U slučaju da izgubi parnicu, sektor vazduhoplovnog osiguranja suočava se s potencijalno najvećim gubitkom u istoriji, gubici bi premašili one nakon 11. septembra.

"Financial Times" piše kako će osiguravatelje predstavljati najistaknutiji engleski trgovački advokati, a Ned Beale, kovoditelj komercijalnih sporova u advokatskoj kancelariji Hausfeld, rekao je za britanske medije kako su "interesi londonskog tržišta osiguranja direktno suprotstavljeni interesima vazduhoplovne industrije, te kako će se poraženi u parnici morati suočiti s izuzetno velikim finansijskim posljedicama."

Ono što će britanski sud morati utvrditi jest vrijede li polise osiguranja i u posebnim slučajevima, kakav je ratni sukob. 

Da bi to učinio, sudija mora odlučiti o pravnom uzroku - je li avion zaplijenila ruska država ili su ga ukrale tamošnje vazduhoplovne kompanije.

Časopis "Financial Times" piše i kako su zapadni iznajmljivači već ranije zasebno sklopili nagodbe s brojnim ruskim vazduhoplovnim firmama i njihovim osiguravateljima, te im je tako u 2023. isplaćeno ukupno 1.3 milijarde dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije