Svijet

Planiran teroristički napad na dan izbora u SAD?

Planiran teroristički napad na dan izbora u SAD?
Foto: Tanjug/AP | Planiran teroristički napad na dan izbora u SAD?

​OKLAHOMA SITI - Avganistanac Nasir Ahmad Tavhedi (27) sa prebivalištem u Oklahomi uhapšen je pod sumnjom da je planirao teroristički napad u ime Islamske države (IS) na dan predsjedničkih izbora u SAD, 5. novembra, saopštilo je danas američko Ministarstvo pravde.

Tavhedi je uhapšen u ponedjeljak sa maloljetnim bratom svoje supruge, za kojeg se sumnja da je njegov saučesnik, tokom tajnog sastanka sa federalnim agentima u namjeri da kupi puške i municiju, navodi se u saopštenju, prenosi Reuters.

On je optužen za pokušaj pružanja materijalne podrške Islamskoj državi i za nabavku vatrenog oružja kako bi počinio zločin, i to po dvije tačke optužnice koje podrazumijevaju maksimalne kazne od 20 godina i 15 godina zatvora, preciziraju iz američkog ministarstva.

Tavhedi je živio u Oklahomi sa ženom i jednogodišnjim djetetom nakon što je 2021. godine ušao u SAD sa posebnom useljeničkom vizom, navodi Reuters, prenosi Euronews.

On je bio korisnik posebnog programa imigrantskih viza, koje dobija do 50 osoba godišnje, a dostupne su osobama koje su radile sa američkim oružanim snagama ili pod vođstvom šefa misije kao prevodioci ili tumači u Iraku ili Avganistanu.

U optužnici nije navedeno da li je Tavhedi u Avganistanu radio kao prevodilac ili tumač.

Prema sudskim dokumentima, američka federalna policija primijetila je, nakon što je pristupila Google nalogu Nasira Ahmada Tavhedija, da on redovno prati propagandu IS.

Bio je u kontaktu putem Telegram poruka sa osobom koju je federalna policija identifikovala kao regruta IS. 

Sa tom osobom je razgovarao o svojim planovima da nabavi oružje i pošalje porodicu nazad u Avganistan.

Militantna organizacija Islamska država ubila je i pogubila hiljade ljudi prije nego što je poražena u Iraku 2017. i Siriji 2019, podsjeća britanska agencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije