Svijet

Pet ruskih planinara stradalo na Himalajima

Pet ruskih planinara stradalo na Himalajima
Foto: Pixabay | Pet ruskih planinara stradalo na Himalajima

NJU DELHI - Spasioci su izvukli tijela pet ruskih alpinista koji su poginuli na planini Daulagiri na nepalskim Himalajima, saopšteno je iz ruske Ambasade u Katmanduu.

"Evakuacija pet ruskih planinara, koji su poginuli pokušavajući da se domognu vrha planine Daulagiri, izvedena je jutros. Vremenski uslovi su bili povoljni i, uprkos nekim tehničkim poteškoćama, sva tijela su uspješno spuštena u bazni kamp", saopštemno je iz Ambasade.

Planinarski savez Lenjingradske oblasti saopštio je ranije da je evakuacija završena i da se tijela transportuju u Katmandu.

"Očekuje se da će tijela biti dopremljena u Katmandu za jedan dan", saopštila je diplomatska misija i dodala da je ostala u bliskom kontaktu sa koordinatorima misije traganja i spasavanja, nepalskim vlastima i uključenim organizacijama, uključujući i helikoptersku kompaniju koja je bila zadužena za evakuaciju.

Dodaje se da ambasada održava kontakt sa ostalim članovima ruske ekspedicije.

"Obavijestili smo ih o postupku i našoj spremnosti da pružimo potencijalnu konzularnu podršku i neophodnu dokumentaciju", navodi se u saopštenju.

Kontakt je izgubljen sa Aleksandrom Dušejkom, Olegom Kruglovom, Vladimirom Čistikovim, Mihailom Nosenkom i Dmitrijem Špilevojem 6. oktobra nakon što su tog jutra napustili visinski kamp.

Spasioci su 8. oktobra javili da je pet ruskih planinara pronađeno mrtvo, te da je pokrenuta akcija prikupljanja sredstava za plaćanje evakuacije njihovih tijela.

Daaulagiri, što u prevodu znači bijela planina, sedmi je najviši vrh svijeta koji se nalazi na 8.167 metara nadmorske visine.

Ovaj vrh dio je istoimenog vijenca i smatra se jednim od najtežih uspona u Nepalu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije