Svijet

Pentagon šalje Izraelu moćno oružje

Pentagon šalje Izraelu moćno oružje
Foto: Tanjug/AP | Pentagon šalje Izraelu moćno oružje

VAŠINGTON, JERUSALIM - Sistem odbrane THAAD jedan je od najmoćnijih protivraketnih sistema američke vojske, sposoban da presreće balističke rakete na dometima od 150 do 200 kilometara i sa gotovo savršenim uspjehom u testiranjima.

Koristeći kombinaciju naprednih radarskih sistema i presretača, THAAD, što je skraćeno od Terminal High-Altitude Area Defense, je jedini američki sistem protivraketne odbrane koji može da dostigne i uništi balističke rakete kratkog, srednjeg i srednje-dugog dometa, kako unutar, tako i izvan atmosfere, tokom završne faze njihovog leta - ili dok se obrušavaju na metu.

THAAD presretači koriste kinetičku tehnologiju, što znači da uništavaju dolazne mete sudarom sa njima, a ne eksplozijom u njihovoj blizini.

Prema izvještaju Kongresne istraživačke službe, američka vojska ima sedam baterija THAAD sistema, od kojih svaka sadrži šest lansera montiranih na kamione - sa po osam presretača - snažan radarski sistem i komponentu za kontrolu vatre i komunikaciju.

Jedna od ovih cijenjenih baterija sada je poslana u Izrael kako bi ojačala njegovu već impresivnu sposobnost da se odbrani od dolaznih raketa, nakon "neviđenih iranskih napada na Izrael 13. aprila i ponovo 1. oktobra", prema izvještaju Pentagona. Da bi upotreba ovog oružja bila moguća, potrebne su američke trupe na terenu, prenosi Nova.

Američka vojska će zato poslati oko 100 vojnika u Izrael kako bi upravljali baterijom, prema Pentagonu. Iran je obavijestio SAD da će uzvratiti na svaki novi izraelski napad, kako je izvor iz Teherana prenio za CNN.

Kroz široki sistem za upravljanje komandovanjem i bitkom, THAAD baterije mogu komunicirati sa nizom američkih odbrambenih sistema, uključujući Aegis sisteme - koji se često nalaze na brodovima američke mornarice - i Patriot raketne sisteme namijenjene za presretanje meta kraćeg dometa.

Ostali protivraketni sistemi su brojniji od THAAD-a, što ilustruje važnost koju administracija američkog predsjednika Džozefa Bajdena pridaje ovoj misiji u Izraelu.

THAAD se može brzo rasporijediti pomoću teretnih aviona američkog vazduhoplovstva poput C-17 i C-5, ali Pentagon nije dao vremenski okvir kada će biti aktiviran u Izraelu.

Preciznost THAAD sistema dolazi iz njegovog radarskog sistema, poznatog kao Army Navy/Transportable Radar Surveillance.

Ovaj radarski sistem, koji se može koristiti zajedno sa raketnom baterijom ili se već može nalaziti na brodovima američke mornarice ili drugim instalacijama, može da otkrije rakete na dva načina. U svojoj naprednoj bazi konfigurisan je za otkrivanje i praćenje ciljeva na dometima do 3.000 kilometara (1.865 milja), a u terminalnom režimu usmjeren je prema gore kako bi uhvatio ciljeve tokom njihovog spuštanja, prema Projektnom timu za odbranu od raketnih prijetnji. Iran je udaljen oko 1.700 kilometara od Izraela.

THAAD ne bi djelovao sam u odbrani Izraela i mogao bi da služi kao dodatni "odvraćajući faktor" za napad, rekao je CNN-ov vojni analitičar Sedrik Lejton, bivši pukovnik američkog vazduhoplovstva.

"Kada bude postavljen, zapravo će dodati sloj postojećem izraelskom sistemu vazdušne i raketne odbrane", rekao je Lejton. 

Proizvodni modeli THAAD sistema nikada nisu propustili da presretnu mete tokom testiranja, prema Projektu raketnih prijetnji pri Centru za strateške i međunarodne studije.

Izrael već ima nekoliko protivraketnih sistema osmišljenih za obaranje dolaznih projektila.

Davidova praćka, zajednički projekat izraelskog RAFAEL Advanced Defense Systems i američkog odbrambenog giganta "Raytheona", koristi kinetičke presretače "Stunner" i "SkyCeptor" za uništavanje ciljeva udaljenih i do 300 kilometara, prema Projektnom timu za raketne pretnje.

Iznad Davidove praćke su sistemi Arrow 2 i Arrow 3, koje je Izrael zajednički razvio sa Sjedinjenim Državama.

Sistem Arrow 2 koristi fragmentacione bojeve glave za uništavanje dolaznih balističkih raketa u završnoj fazi - dok se spuštaju prema svojim ciljevima - u gornjim slojevima atmosfere, prema CSIS-u. S druge strane, sistem Arrow 3 koristi tehnologiju kinetičkog udara za presretanje dolaznih balističkih raketa u svemiru, baš kao i THAAD.

Najniži nivo projektila ispaljenih na Izrael presreće odbrambeni sistem Gvozdena kupola, koji se sastoji od 10 baterija, od kojih svaka ima po tri do četiri pokretna raketna lansera.

Ovo nije prvi put da je Vašington poslao bateriju THAAD u Izrael. Jedna je poslata 2019. godine radi vježbe.

Raspoređivanje THAAD sistema pomno prate i američki rivali, a posebno Kina.

Raspoređivanje THAAD baterije u Južnoj Koreji 2017. godine, kada su prijetnje balističkim raketama iz Sjeverne Koreje eskalirale, izazvalo je oštre reakcije Pekinga, jer su stručnjaci rekli da se Peking brinuo da bi moćni radar mogao biti korišćen za špijuniranje aktivnosti unutar Kine.

SAD su takođe rasporedile THAAD na Guam, kako bi zaštitile vitalne američke vojne baze na pacifičkom ostrvu od mogućih balističkih prijetnji iz Sjeverne Koreje ili Kine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije