Svijet

Parlament i mediji danima na meti hakera uoči lokalnih izbora

Parlament i mediji danima na meti hakera uoči lokalnih izbora
Foto: Pixabay/Ilustracija | Parlament i mediji danima na meti hakera uoči lokalnih izbora

BRISEL - Belgija je i danas, peti dan zaredom, na meti proruskih hakera, uoči lokalnih izbora koji će se u toj zemlji održati u nedjelju.

Proruska hakerska grupa "NoNejm057" izvela je danas nove sajber napade na sajt belgijskog parlamenta, kao i na nekoliko medija, uključujući Belga Njuz i Standard, prenosi Politiko.

Cilj ovakvih sajber napada jeste da zaguše servere zahtjevima, nakon čega sajtovi na neko vrijeme postanu nedostupni.

"Analiza eksperata za sajber bezbjednost pokazuje da ovi napadi ni na koji način ne mogu da utiču na izbore”, izjavio je prije dva dana belgijski premijer Aleksander de Kro.

Ministarka za unutrašnja pitanja Hilde Krevits rekla je da se lokalni izbori mogu bezbjedno organizovati pošto "kompjuteri koji se koriste tokom izbora nisu ni na koji način povezani na internet i zato ne mogu biti hakovani".

Hakeri su ove sedmice napali sajtove nekoliko belgijskih opština, vlade, lučkih službi, kao i banaka i Centra za sajber bezbjednost (CCB).

Iz CCB-a su naveli da ti napadi "nisu opasni" i da samo predstavljaju "neugodnost".

Hakerska grupa je, kako se navodi, saopštila da njeni napadi predstavljaju odgovor na kontinuiranu podršku Belgije Ukrajini, a naročito na najavu da će razmotriti predlog o kupovini i transferu tri haubice "Cezar" Kijevu.

Hakeri su nagovijestili mogućnost sajber napada i na dan lokalnih izbora u Belgiji, u nedjelju 13. Oktobra, prenosi Srna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije