Svijet

Parlament Švajcarske priznao glad od Holodomora kao genocid

Parlament Švajcarske priznao glad od Holodomora kao genocid
Foto: Pixabay | Parlament Švajcarske priznao glad od Holodomora kao genocid

BERN - Predstavnički dom, donji dom švajcarskog parlamenta, priznao je danas veliku ukrajinsku glad 1932-1933, Holodomor, kao genocid nad ukrajinskim civilnim stanovništvom.

Parlamentarci su danas usvojili rezoluciju sa 123 glasa za, 58 protiv i sedam uzdržanih, prenosi Svis info.

"'Holodomor', istrebljenje glađu, je glad koju je orkestrirao Staljinov režim i odnio je živote oko četiri miliona Ukrajinaca, dva miliona Kazahstanaca i nekoliko stotina hiljada Rusa. Cilj je bio slomiti otpor poljoprivrednika koji su se protivili kolektivizaciji. Ove činjenice su sada nesporne od strane nezavisnih istraživača. Ovim priznanjem osiguravamo da žrtve ne budu zaboravljene", rekla je Kristin Baderčer iz stranke Zelenih.

Monika Riger iz Švajcarske narodne partije bila je protiv ove odluke napominjući da je  priznanje genocida stvar međunarodnih tribunala, a ne pojedinačnih država.

"Švajcarska ne mora da odlučuje da li je došlo do genocida. Ona može ili stati na jednu stranu ili zadržati svoju neutralnost i suverenitet", dodala je ona, prenosi Tanjug.

Priznanje Holodomora kao genocida stavljeno je na politički dnevni red nakon ruskog rata protiv Ukrajine 2022. Ukrajina je 2006. godine zvanično proglasila Holodomor genocidom.      

Njemački parlament je krajem 2022. godine priznao taj događaj kao genocid. Nacionalna skupština Francuske i Italijanski Senat učinili su isto 2023. godine, podsjeća švajcarski portal.

Holodomor je počeo nakon dvije loše žetve 1931. i 1932. godine. Uprkos gladi koja je mučila seosko stanovništvo, kadrovi sovjetskog režima su povećali dažbine i rekvirirali tone žita iz Ukrajine, od čega je većina prodata na svjetskom tržištu.

Prema mnogim istoričarima, Josif Staljin je u jesen 1932. odlučio da upotrebi glad kao oružje posebno protiv Ukrajine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije