Svijet

Oštar odgovor Sjeverne Koreje nakon vojnih vježbi u Južnoj Koreji

Oštar odgovor Sjeverne Koreje nakon vojnih vježbi u Južnoj Koreji
Foto: Tanjug/AP | Ozbiljan potez Sjeverne Koreje nakon vojnih vježbi u Južnoj Koreji

Vojska Sjeverne Koreje saopštila je da će od danas u potpunosti obustaviti saobraćaj na svim putevima i žejlezničkim prugama povezanim sa Južnom Korejom, prenijela je državna agencija KCNA.

Generalštab Korejske narodne armije naveo je u saopštenju koje je prenijela KCNA da je ta odluka odgovor na vojne vježbe koje se održavaju u Južnoj Koreji, koju je nazvao "primarnom neprijateljskom državom".

Ministarstvo odbrane Južne Koreje navelo je u saopštenju da su Ujedinjene nacije obaviještene o ovoj situaciji, ali nije navelo detalje, prenosi Tanjug.

Sjeverna Koreja održala je ove nedjelje zasjedanje svoje Vrhovne narodne skupštine, na kojoj nije bilo reči o eventualnim promenama stava prema ujedinjenju sa Južnom Korejom.

Agencija KCNA javlja da je na zasjedanju Vrhovne narodne skupštine izmijenjen Ustav kako bi se promenila starosna granica za rad i glasanje, kao i da su usvojeni novi zakoni o industriji i ekonomiji, a No Kvanga Čol imenovan je za ministra odbrane.

Očekivalo se da će na parlamentarnoj sednici iz Ustava biti uklonjene reference o "ujedinjenju", u skladu sa izjavama sjevernokorejskog lidera Kim Džong Una u januaru, koji je tada rekao da ujedinjenje sa Južnom Korejom više nije moguće, navodi Rojters.

Postojale su i spekulacije da bi Sjeverna Koreja u Ustavu mogla da proglasi promjene na granici između Koreja, uključujući i pomorsku granicu.

Sjevernokorejska agencija, međutim, nije prenijela vesti ni o kakvim promenama zakona koje bi označile Južnu Koreju kao "primarnog neprijatelja" niti o pomorskim granicama.

Tenzije na Korejskom poluostrvu pojačale su se ove godine usred raketnih testiranja i nastojanja Pjongjanga da preispita odnose sa Seulom, napominje Rojters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije