Svijet

Ovog čovjeka najglasnije spominju kada se govori o Bajdenovoj zamjeni

Ovog čovjeka najglasnije spominju kada se govori o Bajdenovoj zamjeni
Foto: Tanjug/AP | Ovog čovjeka najglasnije spominju kada se govori o Bajdenovoj zamjeni

Debata na CNN-u pojačala je strahove demokrata da aktualni američki predsjednik Džo Bajden nema šanse za reizbor na izborima u novembru.

Bajden je tokom rasprave dao niz nesuvislih i zbunjujućih odgovora na pitanja. Zastajkivao je i nije dovršavao rečenice. Glas mu se činio promuklim, a njegov predizborni tim naveo je da je to posljedica prehlade.

Ubrzo su se pojavila nagađanja da bi Bajden mogao odstupiti i dopustiti nekom drugom kandidatu da se takmiči u ime Demokratske stranke. Bajden još nije zvanični kandidat jer bi njegova nominacija trebala biti potvrđena na Nacionalnoj konvenciji Demokratske stranke u avgustu, piše Newsweek.

Ankete: Tramp bi pobijedio Njusoma

Kad pričamo o kandidatima koji bi mogli zamijeniti Bajdena, najglasnije se spominje ime guvernera Kalifornije Gavina Njusoma. Njega se već dugo promatra kao buduću nadu Demokratske stranke. Međutim, Njusom je kontinuirano odbacivao nagađanja da se on ili bilo koji drugi demokrat nadaju da će zamijeniti Bajdena kao stranačkog kandidata.

Čak i da se Bajden povuče, što je zapravo jedini način da ne bude kandidat Demokratske stranke u novembru, dostupne ankete pokazuju da bi Njusom izgubio od Trampa. Istraživanje Rasmussen Reportsa u martu, provedeno na 912 vjerovatnih glasača, pokazalo je da bivši predsjednik Tramp ima prednost od 17 odsto (51 prema 34) u odnosu na Njusoma, prenosi Index.hr.

U februaru 2024. anketa Emerson Collegea Polling na 1225 ispitanika pokazala je da bi Tramp pobijedio u hipotetskoj trci za Bijelu kuću protiv Njusoma s 10 posto prednosti (46 prema 36). Anketa Fox Newsa iz novembra 2023, provedena na 1001 registrovanom glasaču, pokazala je da bi Tramp pobijedio na izborima protiv Newsoma za četiri posto (49 prema 45).

Njusom: Moramo čuvati leđa Bajdenu

Njusom je nakon debate ponovio da podržava Bajdenovu kandidaturu za reizbor. Pozive da se Bajden povuče nazvao je "beskorisnim" i "nepotrebnim". "Moramo čuvati leđa ovom predsjedniku. Ne okrećeš leđa zbog jednog nastupa", rekao je Njusom za MSNBC.

"Što više vremena budemo vodili ove razgovore, to će biti veća šteta za našu demokratiju, našu sudbinu i budućnost ove zemlje", dodao je. Stiv Šmit, iskusni republikanski strateg koji ne podržava Trampa, bio je jedan od onih koji su predložili da Bajden odustane od kandidature nakon lošeg predstavljanja na debati.

"Džo Bajden noćas je izgubio zemlju i neće je vratiti. Ako je Tramp prijetnja i demokratija je u pitanju, onda se Bajden mora povući. Njegova dužnost, zakletva i nasljeđe zahtijevaju čin poniznosti i nesebičnosti", napisao je Šmit na X-u.

Portparolka Bajdenove kampanje: Naravno da ne odustaje

Slično misli i Endrju Jang, političar koji se 2020. kandidovao na demokratskim predizborima.

"Koja je supermoć Džoa Bajdena? On je dobar tip koji će učiniti pravu stvar za zemlju. U ovom slučaju, to je odstupanje i dopuštanje Nacionalnoj konvenciji da odabere drugog kandidata", poručio je.

Bajden bi trebao biti potvrđen kao stranački kandidat za 2024. na Demokratskoj nacionalnoj konvenciji u Čikagu u avgustu. Predsjednik i njegov tim dugo su odbacivali nagovještaje da će se povući iz trke zbog zabrinutosti oko njegove starosti i loše ocjene odobravanja.

Loren Hit, portparolka Bajdenove kampanje, ponovila je za Associated Press nakon debate: "Naravno da ne odustaje."

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije