Svijet

Ovo je čovjek koji je htio pucati na Trampa

Ovo je čovjek koji je htio pucati na Trampa
Foto: Facebook / Printscreen | Ovo je čovjek koji je htio pucati na Trampa

FLORIDA - FBI je u nedjelju saopštio da "istražuje vjerovatni pokušaj atentata" na Donalda Trampa na Floridi. Bivši američki predsjednik je sklonjen na sigurno nakon pucnjave u Trump International golf klubu, a policija je privela Rajna Veslija Routa (58) koji je s oružjem uhvaćen u blizini kluba, javlja "CNN".

Rout je građevinar s Havaja koji je na društvenim mrežama povremeno kritikovao bivšeg predsjednika. I ranije je imao problema sa zakonom.

"Agent tajne službe uočio je puščanu cijev kako viri iza ograde i krenuo prema osumnjičenom" rekao je šerif okruga Palm Bič, Rik Bredšou na konferenciji za novinare.

Osumnjičeni je pobjegao automobilom te je priveden nakon što je zaustavljen na auto-putu. Napadač je bio 300 do 500 metara udaljen od Trampa, rekao je zvaničnik Tajne službe.

Policija je pronašla pušku AK-47, odnosno kalašnjikov, GoPro i ruksake, rekao je Bredšou.

Predsjednik Džo Bajden i potpredsjednica Kamala Haris s "olakšanjem su primili vijest" da je Tramp na sigurnom i redovno se informišu o situaciji, rekli su iz Bijele kuće.

Haris je pohvalila "budnost agenata Tajne službe" i rekla kako osuđuje političko nasilje.

Tramp u nedjelju nije imao planiranih javnih nastupa. Partija golfa u klubu je u zadnji čas zakazana i dodana u njegov raspored, piše "CNN".

Postavlja se pitanje kako je uhapšeni muškarac uopšte znao da će Tramp doći u klub. 

Tramp se nakon incidenta oglasio i rekao kako je dobro i na sigurnom, prenose "24Sata".

Predsjednik SAD Džozef Bajden izjavio je da mu je laknulo što je bivši američki predsjednik i republikanski kandidat Donald Tramp nepovrijeđen u bezbjednosnom incidentu u svom golf klubu u Vest Palm Biču na Floridi, koji se istražuje kao mogući atentat.

Bajden je naveo da je osumnjičeni u pritvoru i pohvalio rad Tajne službe i drugih agencija za sprovođenje zakona, prenosi Tanjug.

"Laknulo mi je što je bivši predsjednik nepovrijeđen. U toku je aktivna istraga o ovom incidentu jer policija prikuplja više detalja o tome šta se dogodilo. Kao što sam mnogo puta rekao, u našoj zemlji nema mjesta za političko nasilje ili bilo kakav drugi vid nasilja", istakao je Bajden, a saopštila Bijela kuća.

Potpredsjednica SAD Kamala Haris, koja je predsjednički kandidat demokrata i rival Trampu na izborima, saopštila je da je duboko uznemirena zbog mogućeg pokušaja ubistva Trampa na njegovom imanju u Floridi.

"Dok prikupljamo sve činjenice, biću jasna: osuđujem političko nasilje. Svi moramo da uradimo svoj dio posla kako bismo obezbijedili da ovaj incident ne dovede do daljeg nasilja", navela je Haris na mreži X.

Iz Bijele kuće je ranije saopšteno da su Bajden i Haris obaviješteni  o bezbjednosnom incidentu koji se istražuje kao mogući pokušaj ubistva bivšeg predsjednika SAD i republikanskog predsjedničkog kandidata Donalda Trampa i da će dobijati najnovije informacije o toku istrage.

U saopštenju Bijele kuće istaknuto je "olakšanje" nakon što je obaviještena da je Tramp bezbjedan.

FBI je saopštio da je bivši predsjednik i kandidat republikanaca na predstojećim predsjedničkim izborima Donald Tramp bio predmet "očiglednog pokušaja ubistva" u njegovom golf klubu na Floridi.

Tajna služba je odvela na sigurno Trampa nakon što su agenti Tajne službe otvorili  vatru na osobu naoružanu poluautomatskom puškom koja je uperila oružje ka njegovom golf klubu  u Vest Palm Biču na Floridi, dok je on igrao golf.

Pucnjava se dogodila oko dva mjeseca nakon što je Tomas Metju Kruks izveo atentat na Trampa na skupu u Batleru, u Pensilvaniji 13. jula, kada je Tramp zadobio povredu uha. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije