Svijet

Otkriveno ko stoji iza kompanije koja je proizvela pejdžere za Hezbolah

Otkriveno ko stoji iza kompanije koja je proizvela pejdžere za Hezbolah
Foto: Tanjug/AP | Otkriveno ko stoji iza kompanije koja je proizvela pejdžere za Hezbolah

Juče je mađarska kompanija BAC Consulting bila pod istragom nakon što ju je tajvanska komppanija Gold Apollo optužila za proizvodnju pejdžera koji su eksplodirali u Libanu.

Izvršni direktor BAC-a negirao je optužbe, ali sada New York Times izvještava da je to bila izraelska paravan-kompanija.

Prema izvještaju, kako piše Index, BAC je bio jedna od barem tri paravan-kompanije koje su stvorene kako bi se prikrili identiteti izraelskih obavještajnih oficira koji su proizvodili te pejdžere.

Ove informacije dolaze od trojice obavještajnih oficira upoznatih s operacijom.

BAC je prihvatao obične klijente, uključujući Hezbolah, ali pejdžeri za tu grupu su se proizvodili zasebno, s baterijama koje su sadržavale eksploziv PETN, rekli su oficiri.

Izrael bi zatim aktivirao te pejdžere porukom na arapskom jeziku koja je izgledala kao da dolazi od visokih oficira Hezbolaha.

Proizvodnja je pojačana nakon što je Hezbolah odbacio svoje mobilne telefone, kada je njihov vođa upozorio da Izrael koristi telefone za prikupljanje obavještajnih podataka o grupi.

Trojica obavještajnih službenika su za New York Times izjavila da je Izrael uložio milione u razvoj tehnologije za hakovanje tih uređaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije