Svijet

Otet kao dječak, nađen poslije više od 70 godina (FOTO)

Otet kao dječak, nađen poslije više od 70 godina (FOTO)
Foto: NanaSod/Pixabay | Otet kao dječak, nađen poslije više od 70 godina

SAKRAMENTO - Luis Armando Albino, koji je otet kao šestogodišnjak iz parka gdje se igrao u Kaliforniji 1951. godine, pronađen je poslije više od sedam decenija.

Pronalasku je doprinio online test porijekla, uz pomoć starih fotografija i isječaka iz štampe, ali i jedna uporna žena.

Nećaka davno otetog Albina, Alida Alekin, u Ouklandu je, uz pomoć policije, FBI-ja i Ministarstva pravde, pronašla strica za kojeg se ispostavilo da živi na Istočnoj obali SAD.

"Albino je u međuvremenu postao otac i djed, bio vatrogasac i veteran je marinaca koji je služio u Vijetnamu", rekla je njegova nećaka Alida, koja ga je pronašla i ponovo spojila sa porodicom u Kaliforniji u junu.

Otmica se dogodila kada je 21. februara 1951. jedna žena namamila šestogodišnjeg Albina iz parka u Zapadnom Okulendu, gdje se igrao sa starijim bratom. 

Obećala mu je da će mu kupiti slatkiše, ali umjesto toga, otela ga je i odvela na istok, pa je Albino, inače rođen u Portoriku, završio u domu para koji ga je odgajao kao sopstvenog sina.

Više od 70 godina njegova porodica nije znala gdje je. Albinova majka je preminula 2005. godine, nije dočekala da sina ponovo vidi, ali nikada nije prestajala da se nada da je Albino živ.

 

 

Inače, iz policije u Ouklendu su priznali da su napori njegove nećake imali ključnu ulogu u pronalaženju njenog ujaka.

Izvještaji "Oakland Tribunea" iz vremena kada je Albino nestao navode da su se policija, vojnici iz lokalne vojne baze, obalska straža i gradska vlast uključili u veliku potragu za nestalim dječakom.

Zaliv San Francisko i drugi plovni putevi takođe su bili tada pretraženi, navodi se u novinskim člancima.

Istražitelji su ispitivali nekoliko puta njegovog brata Rodžera Albina i on je uvijek ostajao pri svojoj priči o ženi koja je nosila maramu oko glave i koja je odvela njegovog brata.

Prva ideja da bi joj ujak mogao biti živ javila se 2020. godine kada je, čisto iz zabave, kako je rekla Alida, uradila online DNK test. Test je pokazao 22 odsto podudaranja s muškarcem za kojeg se na kraju ispostavilo da je njen ujak.

Početkom ove godine ona je sa kćerkama opet počela da traži ujaka.

Posjetila je više puta biblioteku u Ouklendu gdje je pregledavala mikrofilmove članaka "Tribunea", uključujući i onaj koji je sadržao fotografiju Luisa i Rodžera, što ju je uvjerilo da je na pravom putu. Ubrzo je otišla u lokalnu policiju.

Policija je uspjela da locira Luisa na Istočnoj obali, poslije čega je on dao DNK uzorak, a isto je učinila i njegova sestra - majka njegove uporne nećake, prenosi RTS.

Istražitelji su porodicu brzo potom obavijestili da je davno oteti Luis Albino pronađen. 

"Počeli smo da plačemo tek pošto su istražitelji otišli. Uhvatila sam mamu za ruke i rekla: Pronašli smo ga", kazala je Alida.

Luis se u junu prvi put sastao sa svojom porodicom, a rođenog brata posljednji put je video u avgustu, jer je Rodžer preminuo mjesec dana kasnije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije