Svijet

Osumnjičeni za planiranje napada na gej paradu pušteni iz pritvora

Osumnjičeni za planiranje napada na gej paradu pušteni iz pritvora
Foto: Arhiva | Osumnjičeni za planiranje napada na gej paradu pušteni iz pritvora

BEČ - Nepunih sedam dana nakon što su privedeni zbog sumnje da su planirali napad na gej paradu u Beču, osumnjičeni 17-godišnjak iz St. Peltena, porijeklom iz BiH te 14-godišnji državljanin Austrije, čečenskog porijekla, pušetni su jutros iz pritvora, što je izazvalo oprečne reakcije u austrijskom javnosti.

Iako i dalje postoji sumnja na krivično djelo, u saopštenju stoji da više ne postoji rizik od izvršenja krivičnog djela.

Brojni dokazi poput instrukcija za pravljenje bombe, četova, te pokušaja nabavke kalašnjikova, očigledno nisu bili dovoljni za produženje pritvora. Štaviše, ovih dana su kružile slike koje je objavila Austrijska obavještajna služba (DSN) na kojima se mogao vidjeti pravi arsenal oružja koji je zaplijenjen tokom akcije.

Istovremeno, ovih dana se dosta toga moglo pročitati u austrijskoj štampi. Navodno, 14-godišnjak i 17-godišnjak su o planovima raspravljali preko četa, a bili su u kontaktu sa simpatizerom Islamske države iz Ukrajine te drugim iz Belgije. Mladić (17) je navodno u tim četovima raspravljao o nabavci kalašnjikova u Češkoj Republici, i navodno je imao izrađen plan napada na paradu.

U svakom slučaju, javni tužilac St.Peltena najavio je žalbu na odluku od puštanju iz pritvora, a o tome će odlučiti visa sudska instanca u Beču. U slučaju da žalba bude usvojena, postoji realna mogućnost da osumnjićeni ponovo završe iza rešetaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije