Svijet

Ortodoksni Jevreji traže rat protiv Hamasa, ali ne žele u vojsku: Sud naredio mobilizaciju

Ortodoksni Jevreji traže rat protiv Hamasa, ali ne žele u vojsku: Sud naredio mobilizaciju
Foto: Tanjug/AP | Ortodoksni Jevreji traže rat protiv Hamasa, ali ne žele u vojsku: Sud naredio mobilizaciju

TEL AVIV – Vrhovni izraelski sud naredio je Vladi da u vojnu službu mora mobilisati i ultraordodoksne Jevreje, a ova odluka mogla bi dovesti do pada vlade u toj zemlji.

Napomene radi, radi se o dijelu jevrejske populacije koji se najoštrije zalaže za nastavak rata protiv Hamasa i sprečavanje formiranja palestinske države, ali sami ne žele da idu u vojsku da se za te ciljeve bore.

Kako pojašnjava CNN, Haredi Jevreji su izuzeti iz vojne službe još od osnivanja Izraela jer se smatra da njihovo studiranje religije ima isti značaj za očuvanje jevrejstva kao i vojna služba.

Vrhovni izraelski sud, međutim, vladi je naredio ne samo da mora da poziva i ovu grupu stanovništva u vojnu službu, već i da prestane da finansira vjerske škole ako se njihovi studenti ne budu odazivali na pozive za mobilizaciju.

"U ovom trenutku ne postoji pravni okvir koji bi omogućio razliku između učenika ješive i onih koji su predodređeni za vojnu službu. Shodno tome, država nema ovlaštenja da naredi opšte izbjegavanje njihovog regrutacije", navedeno je u mišljenju Suda.

Haredi stranke su se odlučno protivile naporima da se mladi ultraortodoksni Jevreji regrutuju da služe vojsku. Netanjahuova krhka koalicija se oslanja na dvije hareditske stranke – Ujedinjeni judeizam Tore i Šas. CNN piše da on već sedmicama pokušava da promijeni zakonodavstvo kroz izraelski parlament, Kneset, kako bi se zakonski legalizovalo da oni ne moraju da idu u vojsku.

Netanjahuov ministar odbrane, Joav Galant, javno je kritikovao Netanjahuov pokušaj da oslobodi Haredi Jevreje vojne službe.

U februarskoj anketi koju je sproveo Izraelski institut za demokratiju, 64 odsto izraelskih ispitanika i 70 odsto jevrejskih izraelskih ispitanika reklo je da bi trebalo da se odustane od izuzeća Haredi Jevreja iz vojne službe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije