Svijet

Orban doputovao u Moskvu, slijedi sastanak sa Putinom

Orban doputovao u Moskvu, slijedi sastanak sa Putinom
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Orban doputovao u Moskvu, slijedi sastanak sa Putinom

Mađarski premijer Viktor Orban danas je doputovao u Moskvu u okviru "mirovne misije", izjavio je njegov potparol Bertalan Havasi.

Očekuje se da će se tokom boravka u Moskvi Orban sastati sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, rekao je Havasi za MTI.

Orban je ranije danas u intervjuu za Radio Košut izjavio da Mađarska, kao predsedavajuća zemlja rotirajućeg presjedništva EU, nema mandat da pregovara u ime Unije, ali da želi da napravi korake ka miru u Ukrajini.

Orban će se već kroz nekoliko sati uputiti u Azerbejdžan gdje će 5. i 6. jula učestvovati na Samitu organizacije turskih država.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj oglasio se saopštenjem u kojem je naveo da mađarski premijer nije dobio nikakav mandat od Savjeta EU da posjeti Moskvu, kao i da će se njegov boravak u ruskoj prestonici odvijati isključivo u okviru bilateralnih odnosa Mađarske i Rusije.

On je naveo da su, zbog stava EU o ratu u Ukrajini, isključeni zvanični kontakti između Unije i predsednika Rusije Vladimira Putina, a da samim tim Orban ne predstavlja EU ni u kom obliku, saopštila je pres-služba Evropske unije, prenosi Euronews.

U saopštenju se podsjeća da je predsjednik Rusije Vladimir Putin optužen od strane Međunarodnog krivičnog suda i da je raspisan nalog za njegovo hapšenje u vezi sa prinudnom deportacijom djece iz Ukrajine u Rusiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije