Svijet

Orban: Mađarska neće postati imigrantska zemlja

Orban: Mađarska neće postati imigrantska zemlja
Foto: Tanjug/AP | Orban: Mađarska neće postati imigrantska zemlja

BUDIMPEŠTA - Premijer Mađarske Viktor Orban izjavio je danas da ta zemlja neće postati imigrantska, šta god da uradi Brisel.

Orban je primijetio da Mađarska od 2015. godine, kada je bio "vrhunac migrantske krize", dosljedno poziva na zaštitu spoljnih granica Evropske unije, prenosi Euronews.

"Umjesto da kuka i izbjegava odgovornost, zemlja je duboko udahnula, podigla ogradu i zaustavila migrante. Mađari su se založili za svoj interes i nisu postali imigrantska zemlja i to neće ni postati, šta god da uradi Brisel... Mađarska pripada Mađarima, tačka", rekao je Orban u intervjuu za "Radio Košut", prenosi MTI.

Orban je rekao da je uvjeren da će Evropska komisija nadoknaditi Mađarskoj troškove za zaštitu spoljne granice EU od ilegalne migracije, prenio je Reuters.

Mađarska je zatvorila glavni tranzitni put kroz svoju zemlju za stotine hiljada tražilaca azila koji su bježali od rata i siromaštva 2015. godine, ojačavši podršku svojih sugrađana, ali, zaradivši kritike mnogih saveznika u EU.

"Mađarska mora da dobije nadoknadu koliko nas je koštala zaštita granica", rekao je Orban.

Šef Orbanovog kabineta rekao je juče da je Mađarska spremna da tuži Komisiju za troškove zaštite granice, koje Budimpešta procjenjuje na dvije milijarde evra, prenio je Reuters.

U junu je najviši sud Evropske unije donio odluku da Mađarska mora da plati kaznu od 200 miliona evra zbog nesprovođenja promjena u svojoj politici postupanja prema migrantima i tražiocima azila na njenoj granici, odluka koju je Orban u to vrijeme nazvao nečuvenom.

"Sada postoji samo još jedan korak koji zapadnoevropski lideri treba da preduzmu, intelektualno nije posebno težak: ako kažu lideri da granice moraju da budu zaštićene, onda oni koji zapravo štite granice ne treba da budu kažnjeni za to", kazao je Orban.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije